Swedbanks sparkade vd Michael Wolf. Arkivbild.
Swedbanks sparkade vd Michael Wolf. Arkivbild.

Wolf frias – ägare fortsatt kritiska

Swedbanks sparkade vd Michael Wolf frias från brottsmisstankarna. Det väcker ånyo frågor kring varför han egentligen fick gå. Förre styrelseordföranden Anders Sundström ger svar som flera av ägarna fortsatt inte köper.

ANNONS

Ekobrottsmyndigheten (EBM) lägger ner den uppmärksammade utredningen mot Wolf. Det har inte gått att påvisa att Wolf skulle ha haft någon insiderinformation i de utpekade aktieaffärerna.

- Motiveringen är given, det går inte att styrka att det har begåtts något brott, säger Wolfs advokat Leif Gustafson till TT.

"Jag är lättad över att det nu är bevisat att jag är helt oskyldig till de anklagelser som riktats mot mig genom att förundersökningen så snabbt läggs ner. Jag har hela tiden varit säker på att jag alltid har följt alla lagar och regler vilket nu har bekräftats av åklagaren", säger Michael Wolf i ett skriftligt uttalande.

Anders Sundström var den som höll i yxan. Han skriver i ett mejl till TT att brottsmisstankarna inte var skälet till att Wolf fick gå på dagen:

ANNONS

"Det är bra att åklagaren så snabbt kommit till sin slutsats. Jag vill understryka att beslutet att säga upp vd fattades på andra grunder än den rapportering som gjordes angående marknadsmissbruk, däremot påverkade detta tidpunkten", skriver Sundström.

Frågorna kvarstår därmed. Varför fick Wolf gå, undrar kritikerna?

- Det här visar att det var någon typ av svepskäl, sen kan det finnas andra anledningar till att han fick sparken, som vi aldrig får veta, säger Albin Rännar, chef för intressebevakningen på Aktiespararna.

Michael Wolf blev ett bondeoffer för Anders Sundström, spekulerar Rännar:

- Ett sätt att kapa sitt eget ansvar för de ifrågasatta fastighetsaffärerna, säger han och syftar på de affärer några toppchefer i banken ägnat sig åt vid sidan av.

Anders Oscarsson, ägarstyrningsansvarig på pensionsbolaget AMF, säger att han nu kan konstatera att Wolf "var en del av ett maktspel".

- Det var konstigt hur man gjorde sig av med en vd på det sättet, säger han.

Oscarsson anser att Anders Sundström är ansvarig för den uppkomna situationen.

- Ja, det var ju Anders Sundström som hade all information. Det var Anders Sundström som hanterade hela situationen och portionerade ut sanningen i små lagom mängder som det passade honom.

Ossian Ekdahl, chef för ägarstyrning på Första AP–fonden, säger:

- Återigen tvingas vi konstatera att den information vi fått under hela den här processen inte varit tillräckligt bra.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, säger sig inte fått någon annan information från styrelsen om orsaken till vd-bytet än att det är "dags för förnyelse och dags att ta nästa steg", säger hon.

Fakta: Satt som vd i sju år

Michael Wolf fick sparken i februari, efter att ha suttit på vd-posten i Swedbank i nästan sju år.

Först hänvisade banken till bristande ledarskap och dåligt kundförtroende, men senare framkom att Swedbank även anmält Wolf för misstänkt insiderhandel.

Den turbulens som följde fick i slutet av mars valberedningen i Swedbank att tänka om, och dra tillbaka förslaget att styrelseordförande Anders Sundström skulle väljas om.

På Swedbanks årsstämma den 5 april nekades både Wolf och Sundström ansvarsfrihet.

ANNONS