Investorordföranden och Wallenbergsfärens starke man Jacob Wallenberg var på sitt första Davosmöte för över 20 år sedan och tillhör därmed en av de svenska veteranerna på maktelitens årliga möte i de schweiziska alperna.
Investorordföranden och Wallenbergsfärens starke man Jacob Wallenberg var på sitt första Davosmöte för över 20 år sedan och tillhör därmed en av de svenska veteranerna på maktelitens årliga möte i de schweiziska alperna.

Wallenberg: Trump är inte politiker

Donald Trump, brexit och Kinas president Xi Jinpings starka tal för frihandel präglade årets Davosmöte, enligt Investors ordförande Jacob Wallenberg.

ANNONS
|

Wallenberg tror det kommer krävas helt nya sätt att tolka amerikansk politik när Trump flyttat in i Vita huset, då ledarstilen är helt unik för att tillämpas i toppen av supermakten USA.

- Trump har aldrig jobbat med de här frågorna på det här sättet tidigare och vi vet inte riktigt vad det betyder när han skickar sina små korta budskap via Twitter, säger Wallenberg när TT träffar honom på Världsekonomiskt forum i Davos.

ANNONS

Allt inte elände

Men allt är inte elände med Trump, betonar Wallenberg.

- Det som möjligen är positivt är att många verkar överens om att flera av de ministrar han har attraherat är väldigt kompetenta.

Fast i huvudsak handlar det just nu om en osäker väntan när det gäller vad Trumps hot och vallöften kommer att sluta i.

- Vi måste avvakta och se vad det här han talar om betyder. Är hans negativa syn på handelsavtal början på ett handelskrig? Är det början på starka motsättningar mellan olika delar av världen?

För USA:s ekonomi räknar Wallenberg, som många andra, med att utlovade avregleringar och skattelättnader ska frigöra kapital och sätta fart på tillväxten. Men samtidigt varnar han för att ett USA som isolerar sig och river upp frihandelsavtal ett bakslag för hela världen

Brexit kommer ta tid

Wallenberg beskriver sig som anhängare av Världshandelsorganisationen WTO, stora frihandels- och samarbetsavtal som TTIP och alla andra multilaterala avtal som Trump ifrågasätter.

ANNONS

- Om de försvinner blir det sämre för världen i stort.

Den brittiska premiärministern Theresa May har enligt Wallenberg i veckan visat ledarskap, bland annat med sitt tal på Davosmötet. Fast han är själv brexitmotståndare och tror att den tid av brexitförhandlingar som nu står för dörren blir tuff.

- Det kommer att ta tid. Det kommer att ta energi. Europa förlorar en viktig partner. Det är negativt för Europa.

Samtidigt ser han brexit som något av en nyttig varningsklocka för resten av EU, som han räknar med ska kunna fortsätta utvidgas och utvecklas även utan britterna.

- Jag upplevde att brexitbeslutet väldigt mycket var ett uttryck för att många tycker att Bryssel lägger sig i för många detaljer. Det tycker jag också. Och det tycker nog folket runt om i Europa också. Och det måste Bryssel visa större respekt för.

ANNONS

"Enastående siffror"

Xi Jinpings tal för frihandel under veckan ser Wallenberg som anmärkningsvärt, då det var så starkt formulerat och trots allt levererades av ledaren för vad som är världens största kommuniststat, Kina. Men han ser det inte som något konstigt att Xi är intresserad av mer frihandel.

- 700 miljoner kineser har tagit sig ur fattigdom som en konsekvens av frihandel. Det är helt enastående siffror. Och han har ett antal hundra miljoner kineser kvar i fattigdom. Han har behov av fortsatt frihandel. Så det här är naturligtvis i eget intresse.

ANNONS