Volvos satsning kan ge 200 nya jobb i Göteborg

ANNONS
|

Nu är Zenuity igång. Volvo Cars och Autoliv presenterade det nya samriskbolaget i höstas och på tisdagendrog verksamheten officiellt igång.

– Vi började med tårta och nya kontrakt till de anställda. Rent praktiskt har vi nu också tillgång till gemensamma databaser för bolaget, säger vd Dennis Nobelius.

I dag har Zenuity totalt 300 anställda – 200 av dem arbetar på huvudkontoret på Lindholmen i Göteborg. På "medellång" sikt ska dock personalstyrkan växa ordentligt, både globalt och i Göteborg.

Vill fördubbla antalet anställda

– Vi siktar på att fördubbla antalet anställda globalt. Hur många av jobben som hamnar i Göteborg beror bland annat på väl Göteborg kan konkurrera om talanger. Men vi kan säkert dubbla, till 400 personer, även i Göteborg. Det kommer gå väldigt fort framåt, säger Dennis Nobelius.

ANNONS

Just nu ligger runt 20 annonser, om betydligt fler tjänster, i Göteborg ute på Zenuitys hemsida. Bolaget söker bland annat mjukvaruingenjörer på avancerad nivå - sedan länge hett eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden. Rekryteringen har trots det inte varit något problem, enligt Dennis Nobelius.

LÄS MER: Klart för Autoliv och Volvos nya satsning

– Det har gått fantastiskt bra. Vi har inte satt ut några annonser eller marknadsfört jobben på något sätt – de har bara funnits på hemsidan. Men min Linkedin-sida har ändå varit helt överbelamrad av intresserade personer som frågar om jobbmöjligheter. Det finns väldigt mycket kompetens i Göteborg och i regionen, säger han.

Sökes: Forskare och matematiker

Många ingenjörer kommer naturligtvis också från ägarbolagen Volvo Cars och Autoliv. Framöver ska Zenuity också locka till sig fler forskare, matematiker och programmerare.

– Vi jobbar med att ta fram teknik som inte finns ännu, försöker hitta svar på problem som är olösta – därför behöver vi många olika slags problemlösare, säger Dennis Nobelius.

LÄS MER: Volvo Cars storsatsar i Göteborg

Han var tidigare chef för Volvo Cars i Schweiz och har bland annat också varit projektledare för XC90. Nu ska han se till att Zenuity levererar världsledande teknik för självkörande bilar till såväl Volvo Cars som andra fordonstillverkare. Bolagets första produkter för självkörande bilar ska finnas på marknaden 2019.

ANNONS

Konkurrerar med Google och Apple

– Vi konkurrerar med teknikgiganterna i Silicon Valley och underleverantörer till de stora tyska biltillverkarna. Det är också därför vi valt att ha kontor i just Detroit och München, säger Dennis Nobelius.

Såväl Google som Apple håller på att utveckla teknik för självkörande bilar. För att kunna konkurrera med dem och vara så innovativa som möjligt satsar Zenuity enbart på mjukvara – och har valt att organisera verksamheten på ett annorlunda sätt.

– Vi har aktivitetsbaserade kontor och självstyrande grupper och nätverk, där de anställda själva avgör vem som ska bestämma. Vi vill också vara öppna och ska exempelvis bjuda in startup-bolag i regionen att sitta och jobba med oss – det kan vara ett sätt att skapa mer kreativitet. Vi fokuserar på att bli superinnovativa, säger Dennis Nobelius.

Fakta: Zenuity

  1. Zenuity är ett samriskbolag mellan Volvo Cars och bilsäkerhetsbolaget Autoliv. De båda aktörerna äger hälften var av bolaget.
  2. Bolaget ska utveckla mjukvara för förarassisterande teknik, ADAS, och system för självkörande bilar, AD. – teknik som Volvo Cars får direkt tillgång till och som även, genom Autoliv, ska säljas till andra aktörer.
  3. Zenuitys huvudkontor ligger i Göteborg, men det nya bolaget har också kontor i tyska München och amerikanska Detroit.
  4. Namnet Zenuity är en sammanslagnig av orden zenit, den högsta punkten på himlen, och "ingenuity", genialitet eller klurighet – alltså höjden av klurighet.
ANNONS