Volvo-krasch stoppar Uber-test

ANNONS
|

Det var i fredags kväll som den självstyrande Volvon välte i Tempe i Arizona och hamnande på sidan efter att ha blivit påkörd av en annan bil som inte lämnat företräde vid en vänstersväng, enligt polisen i Tempe uppger Bloomberg News.

En person ska ha suttit bakom ratten, men det är oklart om Volvon var i självstyrande läge eller inte.

Ingen person kom till skada vid kollisionen, men Uber beslutade att tillsvidare stoppa alla försök med självkörande bilar i Pittsburgh och San Fransisco.

"Vi arbetar nu fortsatt på att ta reda på mer kring vad som skett", skriver Volvo Cars pressinformatör Annika Bjerstaf till TT.

ANNONS

Krocken med den självstyrande Volvon är ytterligare en motgång Uber kan lägga till listan senaste tiden. Teknikbolaget har anklagats för att använda stulen teknik i företagets självkörande Ford och Volvo-bilar i USA.

Företagets ordförande och ytterligare en hög chef har fått sluta under veckan.

Senare i år är det tänkt att 100 Göteborgsfamiljer ska vara testpatruller i Volvos första försök med självkörande Volvo XC90 i Sverige under Drive Me-projektet.

Bilarna kommer att ha fullständiga funktioner för att kunna köra utan att använda händerna eller fötterna på särskilda autonoma körzoner i Göteborgsområdet.

- Olyckan i USA kommer inte att påverka det svenska Drive Me-projektet. Det finns ingen koppling mellan försöken i USA och Drive Me i Sverige, så det kommer att fortsätta, säger Christina Zander, talesperson för Volvo Cars Group.

Göteborgsförsöket är det första i raden av fler tester med autonom körteknik. Även i London kommer Volvo Cars att ha ett liknande projekt under året, samtidigt som bilföretaget utvärderar anbud från flera kinesiska städer som är intresserade av att medverka i Drive Me-projektet.

Om fem år, 2021, tror Volvo Cars att man kan lansera bilarna kommersiellt.

ANNONS