Volvos nya XC40 vid premiärvisningen i Milano. Foto: Björn Ewenfeldt
Volvos nya XC40 vid premiärvisningen i Milano. Foto: Björn Ewenfeldt Bild: Bjˆrn Ewenfeldt/TT

Volvo fimpar en cylinder

Volvo Cars satsar på tre cylindrar i kompakta suven XC40 – den mindre motorn lämpar sig bättre för hybridversioner av modellen.

ANNONS
|

Under flera år har det i fordonsindustrin pågått en nedskalning av motorer, där koncerner satsat färre cylindrar i motorerna – Volvo Cars har till exempel satsat mycket på fyrcylindriga motorer. En orsak är bland annat att de mindre motorerna kräver mindre utrymme, vilket ger bättre plats för elhybriddrivlinor. Med minskad bränsleförbrukning förbättras bränsleekonomin. En del av de allra svagaste trecylindriga motorerna visade dock en del problem med utsläpp av till exempel kväveoxid, vilket kom fram i eftersvallet till skandalen kring dieselutsläppen inom Volkswagen.

Men Volvos har tidigare testat sin trecylindriga motor i konceptbilar och lanserar nu en trecylindrig motor till modellen XC40, den kompakta suven som märket lanserade i fjol.

ANNONS

Snål drivlina

Den trecylindriga motorn sitter i märket Drive E-lina – alltså Volvos snålaste drivlina. Motorn är på 1,5 liter och använder samma modulära konstruktion som den fyrcylindriga motorn.

– Vår nya trecylindriga motor är en spännande utveckling för XC40 och för Volvo Cars i allmänhet, säger Alexander Petrofski, senior director cluster 40 på Volvo Cars i ett uttalande.

– Motorns kompakta design ger den flexibilitet som vi behöver när vi introducerar fler drivlinealternativ för XC40-kunder.

Tanken är att motorn ska kunna integreras med Volvo twin-engine plug-in hybrider. Eftersom elmotorn är monterad på framaxeln på XC40-modellen är det en tydlig fördel med den mindre trecylindriga motorn. Den trecylindriga T3-motorn har också en bränsleförbrukning som ligger cirka sju procent lägre än den fyrcylindriga motorn T4, som dock har automatlåda.

Utöver den trecylindriga motorn finns den kompakta suven även med nuvarande D3- (diesel) och T4-motor (bensin).

ANNONS