Visionen om Det gröna Folkhemmet kom av sig

ANNONS
|

Redan i sitt första tal som ny statsminister lanserade Göran Persson begreppet Det gröna Folkhemmet. Talet hade skrivits av biologen Stefan Edman, som sedan fick jobb som statsministerns rådgivare i miljöfrågor. Men det visade sig svårare att förändra än han trott.

- Ser man i backspegeln trodde jag väl då att det skulle gå mycket snabbare att få igång omställningen till ett mer ekologiskt samhälle. Det finns en massa förslag från utredningar som inte genomförs och det är ett problem, säger Stefan Edman.

Framför allt tycker han att regeringen inte gjort tillräckligt för att stimulera fram mer miljövänliga transporter. Stefan Edman är också besviken över kärnkraftsavvecklingen. Visserligen har två kärnkraftverk stängts av under perioden, men samtidigt får andra uppgradera sin effekt.

ANNONS

- Det betyder att vi om några år kommer att ha lika mycket kärnkraftsproducerad el som innan vi började avvecklingen. Jag är väldigt kritisk till det. På så sätt tränger vi ut nyare och smartare teknik.

Men regeringen, och inte minst Göran Persson själv, också gjort många bra saker på miljöområdet, anser Stefan Edman.

Miljömålen har gått från att vara 160 till 16 och dessutom försetts med tydliga delmål.

Drygt sex miljarder har satsats på exempelvis det lokala investeringsprogrammet LIP, som stimulerade kommuner att agera miljömässigt.

En oljekommission, med Edman som sekreterare, ska motverka oljeberoendet.

- Nu är jag optimist inför framtiden, det verkar finnas en ny vilja hos regeringen, den går mer i takt än tidigare, säger han.

ANNONS