Vinster och politik i fokus för USA-bolag

USA-börserna rusade uppåt som snabbtåg på speed under senhösten. Nu är det sanningens timma för börsbolagen: Lyckas vinsterna matcha värderingarna? Rapportsäsongen i USA är redan i gång.

ANNONS
|

Börsraset som många spådde efter valet uteblev. I stället blev det kraftiga kurslyft under november och december. Det betyder att de amerikanska börsbolagen nu är högt värderade.

Uppgången bygger till stor del på förväntningar att den tillträdande presidenten Donald Trumps utlovade politik, med stimulanser och regleringslättnader, kommer att sätta ännu mer fart på amerikansk ekonomi.

- Under återhämtningen som har varit sedan 2009-2010 är det just på företagssidan det har gått mindre bra. Det är en stor förklaring till att vi har sett två procents tillväxt i ekonomin i stället för tre eller mer. Företagsinvesteringarna har varit eftersatta. Det känns som att företagen nu ser glaset som halvfullt i stället för halvtomt, och tycks agera efter det, säger Mattias Bruer, ekonom på SEB.

ANNONS

Förväntningarna stiger

Men om inte bolagen också levererar ökade vinster kan investerarnas optimism snabbt vändas i pessimism.

Flera jättar har redan hunnit rapportera. Först ut var enligt traditionen aluminiumjätten Alcoa, som pressade upp vinsten rejält tack vare besparingar. Men inte tillräckligt mycket, enligt marknaden, och aktien sjönk.

På fredagen kom flera av storbankerna med sina rapporter. De två största, Bank of America och JP Morgan, redovisar kraftiga vinstlyft till följd av full fart på de amerikanska finansmarknaderna.

Enligt Wall Street Journal fanns det innan rapportsäsongen drog i gång förväntningar bland analytiker på att bolagens vinster ska ha ökat med drygt tre procent under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period 2015.

Vinsterna väntas sedan öka tvåsiffrigt under 2017, skriver tidningen, med hänvisning till en enkät från Factset.

Ett spel

Enligt Martin Guri, chefsanalytiker på Nordea, tillhör det spelet att 60–70 procent av bolagen överträffar förväntningarna varje kvartal. Kvartalshetsen är större än i Sverige, och av tradition håller bolagen nere förväntningarna.

Men analytikerna kommer framför allt att intressera sig för framtiden. Uppgången på börsen bygger på det som väntas i slutet av 2017, eller 2018.

- I samband med fjärde kvartalet kommer bolagen ofta med mer information och prognoser för det kommande helåret. Ändrar bolagen prognoserna för försäljningen jämfört med vad de tidigare sagt går analytikerna hem och räknar om. Då kan riktkurserna ändras och en aktie snabbt sjunka, säger Martin Guri.

ANNONS

Fakta: Kommande USA-rapporter

Ett urval av rapporterande storbolag de kommande veckorna:

17 januari: Morgan Stanley, IBM

18 januari: Goldman Sachs, Citigroup, Netflix

19 januari: American Express

20 januari: General Electric

24 januari: Verizon, Lockheed Martin, J&J, 3M, Texas Instruments

25 januari: Boeing, AT&T, Ebay, Qualcomm

27 januari: American Airlines, Whirlpool, Colgate-Palmolive, Mattel

31 januari: Pfizer, Nasdaq, Exxon Mobil, Mastercard, Eli Lilly, Harley Davidson, Electronic Arts (efter 22.00), Apple

1 februari: Facebook

2 februari: International Paper, Merck & Co, News Corp, Visa

7 februari: GM, Walt Disney

8 februari: Time Warner

9 februari: Kellogg Co, Coca-Cola, Pepsico

ANNONS