Vindkraftverk till salu – inte längre lönsamma

ANNONS
|

– Vi har monterat ner ungefär 15 stycken vindkraftverk runt om i Västsverige under det senaste året. Det är i första hand mindre vindkraftverk som säljs vidare till Irland där energipriserna är högre, säger Erik Josefsson, som tillsammans med kompanjonen Stefan Alfredsson, sedan tre år tillbaka driver ES Power, ett servicebolag som bland annat demonterar vindkraftverk.

I Sverige infördes 2003 systemet elcertifikat för att uppmuntra investeringar i förnyelsebara energikällor. Subventionerna innebär att nya vindkraftsverk beviljas en extra intäkt under en tilldelningsperiod på 15 år för varje kilowattimme som de producerar. De vindkraftverk som nu säljs till utlandet är ofta så pass gamla att det inte längre är berättigade till produktionsstöd.

ANNONS

– Det är en kombination av det superlåga spotpriset på el, som i juni låg på under 10 öre/kWh, och att ägarna efter 15 år inte längre är en del av elcertifikatsystemet. Att sälja är ett enkelt sätt för ägaren att slippa kostnader för nedmontering, borttagning av fundament och transport, säger Erik Josefsson.

Enligt en uppskattning av Erik Josefsson är det hittills i år ungefär 50 vindkraftverk i Sverige som har monterats ner och sålts vidare till utlandet. I första hand är det små aktörer som enskilda bönder, ekonomiska föreningar och mindre företag som utnyttjar möjligheten. Ulla Maud Lindqvist, delägare i ett företag i Rönnäng på Tjörn som tillverkar plastprodukter, valde att sälja bolagets vindkraftverk i maj för att slippa risken med ett ännu lägre elpris.

– Vi har haft vårt vindkraftverk i 20 år och visst var det lite sorgligt att sälja det. Men trots att vindkraftverket låg på en så pass blåsig plats, så har det inte gett så mycket vinst den senaste tiden, efter att service och försäkringar var betalda, säger hon.

ANNONS

I dag räknar branschen med att ett vindkraftverk har en ekonomisk livslängd på 20 år. Ett vindkraftverk kan dock hålla längre – men enligt Ulla Maud Lindqvist är det inte mycket som krävs för att en fortsatt drift ska bli kostsam.

– På ett äldre vindkraftverk ökar risken för oförutsedda och dyra reparationskostnader. Dessutom ska vindkraftverket en gång skrotas och då måste man även betala för det. Nu fick vi ett erbjudande som vi bedömde som bra, och därför passade vi på att sälja, säger hon.

I dag finns det ungefär 3 000 vindkraftverk i Sverige.

De vindkraftverk som nu säljs till utlandet är ofta äldre än 15 år.

Höjden är ungefär 45 meter inklusive blad, vilket kan jämföras med moderna vindkraftverk som är mellan 80 och 150 meter höga.

Ett mindre vindkraftverk, placerat på ett bra vindläge, producerar cirka 250 000-500 000 kWh per år.

I ett normalt vindläge producerar ett modernt vindkraftverk drygt 3 miljoner kWh per år, vilket motsvarar en verkningsgrad på cirka 35 procent.

Källa: ES Power

ANNONS