Finansmarknadsminister Per Bolund och utredaren Patric Thomsson presenterar premiepensionsutredningen vid en pressträff.
Finansmarknadsminister Per Bolund och utredaren Patric Thomsson presenterar premiepensionsutredningen vid en pressträff.

Pensionsval ska tvingas fram

Välj fonder aktivt – annars tar staten hand om förvaltningen. Det är budskapet från premiepensionsutredningen. Däremot blir det inte färre fonder att välja bland, enligt förslaget.

ANNONS
|

Är du nöjd och vill fortsätta som förut, eller byta fonder? Den frågan ska sparare inom premiepensionssystemet få vart sjunde år.

Låter man bli att svara flyttas alla pengar helt sonika till det statliga alternativet AP7 Såfa, som populärt brukar kallas soffliggarfonden.

- Det är ett kontroversiellt förslag, eftersom passivitet kommer att leda till att pengar flyttas till ett alternativ man en gång valt bort. Men det är rimligt att kräva ett aktivt ställningstagande med viss regelbundenhet, säger Patric Thomsson, ansvarig för premiepensionsutredningen.

ANNONS

Låg aktivitet

Premiepensionssystemet, tidigare kallat PPM, infördes år 2000. En IT-krasch, finanskris och flera konjunktursvängningar senare är det hundratusentals personer som aldrig gjort något nytt val, av dem som i starten valde en egen fondportfölj.

Att det är få sparare som är aktiva har setts som ett problem.

- I och med att man åldras, förutsättningarna och omgivningen förändras riskerar man att hamna i en förvaltningsform som inte passar, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Det är ett av skälen bakom den översyn som nu görs. Nu ska förslaget ut på remiss och ministern vill varken säga bu eller bä i nuläget. Men om det genomförs kommer det att leda till att hundratals miljarder kronor flyttas från olika fondbolag till statens fond, enligt utredarens bedömning.

Fondbolagens förening är kritisk till det.

- Det finns många som har valt långsiktiga generationsfonder eller breda aktiefonder som gett jättebra avkastning. Varför ska de tvingas välja igen? säger föreningens vd Fredrik Nordström.

ANNONS

Han tycker att punktinsatser riktade mot dem som fått dålig avkastning skulle vara betydligt bättre.

Hög risk

Om miljarder flyttas till statens fond innebär det också att spridningen i avkastning mellan olika sparare skulle minska, när fler finns i samma fond. Att statens fond har en högre risk än många sparare kanske önskar sig ser Per Bolund i sig inte som ett problem.

- Som sparare kan man då välja något annat.

Förändrade rutiner för valet av fonder och tydligare information från myndigheter är alltså huvudspåren i utredningen. Det finns däremot inget förslag om att begränsa antalet fonder, vilket det talats om på förhand. I dag finns cirka 850 fonder i systemet.

- För dem som vill ha en egen portfölj ska det finnas stor valfrihet, säger Patric Thomsson.

ANNONS

Fakta: Utredningens förslag

Befintliga sparare ska tvingas utvärdera sina val vart sjunde år. För den som (efter påminnelser) inte bekräftar sina val flyttas pengarna till den statliga fonden AP7 Såfa. Förändringen ska träda i kraft 2019, med särskilda övergångsregler för dem som sparat före 2012.

Nya sparares pengar placeras automatiskt i AP7 Såfa från den 1 juli 2017. Den som vill placera pensionspengarna i andra fonder måste göra ett aktivt val. En viss regelförändring, men i praktiken ingen stor skillnad mot i dag.

Oförändrat antal fonder på fondtorget, cirka 850 stycken i dagsläget.

Källa: Premiepensionsmyndigheten

Fakta: Premiepensionen

Premiepensionen ingår i den allmänna pensionen. 2,5 procent av inkomsten sätts av och placeras i fonder, som spararna själv kan välja. Systemet infördes år 2000.

Det finns cirka 850 fonder att välja på. Överlägset störst i systemet är det statliga alternativet AP7 Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden. Där hamnar pensionspengar som inte aktivt placeras i någon annan fond.

Totalt har 7 miljoner personer pengar i premiepensionssystemet.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS