"Vill att Göteborg ska lanseras som testarena"

Pia Sandvik är forskaren som blev universitetsrektor, därefter länsråd och sedan VD för ett försäkringsbolag. Nu har hon lämnat Jämtland efter 17 år, med storslagna planer för Göteborg.

ANNONS
|

Som VD för RISE, ägarbolaget för statens forskningsinstitut, vill hon hjälpa både det privata näringslivet och den offentlig sektor blicka framåt.

Snart invigs RISE Resarch Institutes of Swedens nya huvudkontor på Lindholmen. Hur kommer det sig att ni ville flytta huvudkontoret från Stockholm till Göteborg?

– Den processen var igång redan innan vi samlade forskningsinstituten och blev RISE förra året. Redan 2015 började vi se att det skulle gå vägen, och då tittade vi i styrelsen också på var huvudkontoret kunde ligga. Två huvudfaktorer gjorde att vi valde Göteborg: här finns en stark industri som befinner sig i omvandling, bland annat fordonsindustrin. Dessutom fanns ett stort engagemang från regionen. Det kändes som att man skulle tycka att det vi gör är viktigt, och att det skulle märkas. I Stockholm försvinner man lätt i bruset.

ANNONS

Vilka sidor hos RISE hoppas ni kunna främja genom att ha huvudkontoret i Göteborg?

– Det finns mycket industriell verksamhet i Göteborg, och mycket forskning. Framför allt är fordonsindustrin en industri i förändring. Alla branscher påverkas förvisso av digitaliseringen, men fordonsindustrin är i stormens öga. Istället för att fokusera på själva fordonet och motorn måste man titta mer på säkerhet, batterier, automatisering och självkörande bilar. I de frågorna möts den klassiska fordonsindustrin och nya ICT-företag (information and communications technology, reds anm), som har ett annat sätt att tänka.

Hur kommer det att märkas?

– Jag vill verkligen att vi tillsammans ska lansera Göteborg som en testarena där man kan prova saker i reell miljö. Att testa självkörande bilar är redan på gång. Dessutom pågår det mängder av stora projekt i infrastrukturen, självklart ska vi använda det för att titta på hur man gör när man bygger något nytt. Hur påverkar det till exempel stadsplaneringen om vi skulle ha självkörande bilar som man inte äger, utan bara använder när vi behöver dem – kommer vi att behöva garage då? Eller om garagen bara behövs på natten, hur kan vi då utnyttja dem på dagen? Skolor och sjukhus, ska man bygga dem på samma sätt som man gör nu? Allt det där måste man planera, testa och se vad som funkar.

ANNONS

Vad är egentligen RISE främsta roll i den utvecklingen?

– Vi är en innovationspartner, och det tar sig i olika uttryck beroende på vilket bolag man pratar om. Just nu tittar vi till exempel på möjligheten att ta fram ett electro mobility lab, som är tänkt att vara en demomiljö där man testar olika batteri- och elbilslösningar. Istället för att varje litet företag ska göra den tunga investeringen kan vi göra det tillsammans med Chalmers. I andra fall kan vi fungera som forskningsorganisation för mindre företag som inte själva har en forskningsavdelning. Vi hjälper också till med standardiseringar, alltså att testa nya produkter och se till att de funkar. Samtidigt kan stora, forskningstunga företag behöva hjälp att möta företag som kommer från ett annat håll. Vi är ett stöd för företag som vill bli mer innovativa och hänga med i utvecklingen.

Du är i grunden forskare med teknikinriktning, men ägnade ändå fem år åt att vara VD för Länsförsäkringar i Jämtland. Hur hamnade du där?

– Ja, det kan man undra. De sökte upp mig. De första tre månaderna visste jag inte riktigt vad jag skulle göra där. Allt löpte ju på, vi hade urstarka marknadsandelar och en bra balansräkning. Jag är en person som hela tiden vill driva på och hitta på nya saker. Efter ett tag började jag förstå att utmaningarna låg i digitaliseringen – hur trogen är man ett regionalt försäkringsbolag om man kan fixa allt på internet? Det slutade med att jag fick arbeta med den digitala strategin för hela länsförsäkringsgruppen. Det var en jättespännande resa. Det var stor skillnad från när jag var rektor på Luleå universitet. Istället för 1500 anställda hade jag 110, och jobbade hela tiden nära kunden.

ANNONS

Vilken del av RISE områden brinner du mest för?

– Nyttan det viktigaste för mig. Det vi gör måste vara till nytta för våra kunder. 55 procent av våra intäkter kommer från näringslivet, givetvis måste vi lyssna på vad de behöver. Sen måste vi också jobba med saker där nyttan inte syns direkt i dag, men kanske i morgon. Företrädare från näringslivet har sagt till oss: ge oss inte bara det vi själva säger att vi vill ha, utan tala också om för oss vad vi behöver. Ingen bransch kommer till exempel att stå orörd av digitaliseringen, det fick jag inte minst känna av på Länsförsäkringar. Vissa branscher har gått före. Musikindustrin har kommit långt, de har hittat nya affärsmodeller som bär. Media kommer inte långt efter, liksom bankerna. Många andra ligger långt efter. Just nu jobbar vi med småföretag för att de ska komma ikapp. Det kan handla om man måste automatisera vissa delar av verksamheten, eller att man behöver helt nya arbetssätt.

Fakta: Pia Sandvik

Ålder: 53

Bor: Göteborg, men har även lägenhet i Stockholm och stuga i Åre.

Bakgrund: Disputerade i kvalitetsteknik 1997, arbetat på Mittuniversitet och Ericsson, varit VD på Länsförsäkringar i Jämtland, prorektor på Luleå Universitet och tidigare styrelseordförande för RISE.

Gör: Sedan juni 2016 VD för RISE, en samling av teknikinriktade forskningsinstitut som ägs av staten och ligger under Näringsdepartementet.

Sandvik om…

Hamnen

Jag kan inte tänka mig en bättre plats att jobba med den maritima industrin än Göteborg. Hamnen är otroligt intressant, både när det kommer till miljöfrågor och logistik. Vad gäller det senare driver vi faktiskt redan ett projekt tillsammans med Valencias hamn och Sjöfartsverket, som tittar på hur man effektivt kan ta in fartyg i hamnen utan att det blir långa köer.

Världen

Det är lätt att säga att vi ska ha säljare i Asien, för det är ”där det händer” – men hur vet vi att vi blir relevanta där, förstår villkoren och hur vi kan bidra? Vi ska inte brassa på, utan pröva oss fram. Ska vi verka utomlands måste det i slutändan göra oss bättre på det vi gör här, för svenska företag och offentlig sektor.

Hemlängtan

Ibland tänker jag fortfarande att jag ska åka hem, alltså hem till Jämtland. Jag bodde ju där i 17 år, även när jag jobbade i Luleå. Men livet består av olika faser. Dessutom påminner Jämtland och Västra Götalandsregionen om varandra, i det att man värnar om den egna regionen. När det kniper sätter man sig vid bordet direkt och kommer fram till lösning.

Om intervjun:

Intervjun hölls iRISE splitternya lokaler mitt på Lindholmen, som när GP var på besök fortfarande väntade på att fyllas av personal. Intervjun gjordes, utan baktanke, i ett vitt och ljust konferensrum med namnet Stampen.Den 18 augusti sker officiellt flytten av RISE huvudkontor från Stockholm till Göteborg. Bolaget har funnits i olika former sedan 1997, och driver sedan förra året SP, Innventia och Swedish ICT under en flagg. VD Pia Sandvik vill göra Göteborg till en testarena för de olika forskningsinstitutens projekt, från självkörande bilar till smarta hus. Reflektionen efter intervjun är att Pia Sandviksövertygelse och engagemang inte går att ta miste på. ”Det händer bra saker när Pia är med” sas det under hennes 17 år i Jämtland

– Låt oss hoppas att samma devis blir gällande även här i Göteborg. Mest ser jag fram emot att se hur RISE kan dra nytta av och utveckla stadsplanerings- och infrastrukturprojekten här i stan. Vi har ju en del att göra, säger Pia Sandvik.

ANNONS