Vi måste prata pension innan det är för sent

För mig personligen känns det surrealistiskt att spara åt en 70-åring. Men jag måste skapa mitt eget skyddsnät tills pensionsgruppen tar sitt ansvar, skriver Susanna Sundström.

ANNONS
|

Nyligen hörde en läsare av sig till mig. En läsare som precis som många andra slagits av att livet inte alltid blir som man tänkt sig. En läsare som kände sig sviken av samhället. För vad ska man göra när man är 62 år, har blivit varslad från arbetsplatsen där man jobbat hela sitt liv, har 200 000 i premieobligationer och en dyster pensionsprognos? Hur ska man göra då?

Jag drar mig för att tänka på och prata om pension, men jag drar mig ännu mer för att skriva om pension. Inte för att jag är ung utan för att jag blir illa till mods. På grund av ovan nämnda läsarbrev känner jag mig dock tvungen att ta till orda. Pensionssystemet har i likhet med alla ekonomiska marknader vinnare och förlorare, det tråkiga är att förlorarna är den växande andelen.

ANNONS

De flesta pensionärer i Sverige som haft en medelinkomst eller lägre behöver sänka sin levnadsstandard drastiskt. Att inkomsten efter ett helt arbetsliv inte alls blivit vad de räknat med kan ge en chock. Sveriges arbetskraft avstår månatligen en del av sin lön för att kunna trygga sin framtid och tror att de likt sina föräldrar kommer bli omhändertagna efter pensionen. Men pensionssystemet har inte förändrats i samma takt som vårt samhälle och pengarna räcker inte i samma utsträckning som tidigare.

I takt med att andelen pensionärer i förhållande till andelen i arbetande av befolkningen ökar, så ökar också andelen förlorare i pensionssystemet. Den grupp i vårt samhälle som deltidsarbetar mer än andra jobbar inom offentlig sektor. De är föräldralediga och vabbar på bekostnad av sin pension och drabbas ännu hårdare. Låg lön leder till låg pension och hur lätt det än kan förstås så måste det förtydligas.

Vi måste därför prata, tänka och skriva om pension mer. Pensionsmyndigheten måste tydliggöra att ett ökat privatsparande och att jobba längre är två förutsättningar för att få den pension vi borde kunna ta för given.

Pensionssystemet måste förändras och kompletteras och pensionsgruppen måste ta utmaningen på allvar. Feministiskt initiativ vill skapa ett nytt jämställt pensionssystem. Finansmarknads- och konsumentminsiter Per Bolund vill att AP-fonderna ska bli friare och mer hållbara. Regeringen har föreslagit en skattesänkning för pensionärer på upp till 2500 kronor per år inför 2018. Men det räcker inte.

ANNONS

Det är inte konstigt att vi prioriterar att spara till vårt nuvarande jag i stället för vårt framtida. Jag tror att vi har svårt att engagera oss i pensionen av den enkla anledningen att vi har svårt att identifiera oss med vårt framtida jag. För mig personligen känns det surrealistiskt att spara åt en 70-åring. Men jag måste skapa mitt egna skyddsnät tills pensionsgruppen tar sitt ansvar.

Det är inte heller konstigt att vetskapen om att man kommer få en låg pension i kombination med att man inte vet hur man ska lösa problemet är ångestframkallande och gör att man skjuter problemet framför sig. Kvinnor som varit hemma mycket med barn och deltidsarbetat samt nyinflyttade svenskar är de värst drabbade.

Börja pensionsspara i tid, undvik höga avgifter, se till att du har en tjänstepension eller kräv en högre lön så att du kan pensionsspara den delen själv. Vill du inte ge dig ut på börsen kan du spara i exempelvis fastigheter eller tavlor. Om du redan nått pensionsålder kanske du kan flytta till en mindre bostad eller hyra ut delar av din bostad.

Var krass. Du har bara ett liv och en pension. Se till att dela på hushållets inkomster och skriv inte på något äktenskapsförord där du avstår något vid en eventuell skilsmässa. Kräv att få PPM-rätter överflyttade till dig om du går miste om egen pension för att du avstår att jobba under familjebildningen. Och ta din pension på allvar.

ANNONS

Pensionssystemet behöver förändras eller kompletteras om vi ska klara att sörja för de som trampat stigen åt oss. Så även samhället som systemet avspeglar. För att det ska hända måste vi prata, tänka och skriva om pension innan det är för sent.

Plus: investeringsnätverket Feminvest och den jämställda sparbox som Framtidsfeministen tagit fram med Aktieinvest

Minus: Begreppet kvinnofälla som indikerar att kvinnor skulle vara så korkade att de bara hamnar i underläge.

ANNONS