Vi behöver prata ekonomi - innan räntan börjar stiga

Jag hoppas att privatekonomi kommer in på schemat och att samhället förebygger en potentiell kris. Om det inte hinns med uppmanar jag dig att bli din egen fallskärm, skriver Susanna Sundström.

ANNONS
|

Ekonomi är det viktigaste somfinns. I ett samhälle där alltcentreras kring ekonomi kanvi inte blunda för det. Denversion av Volvo, villa ochvovve vi har råd med definieraross och vi rankas och respekterasbaserat på vår lön.

Jag tar tillbaka det där med attpengar är det viktigaste som finns. Fördet stämmer inte. Tid är det viktigastesom finns. Men om vi hårdrar det liteså landar jag ändå i att ekonomi är viktigt.Pengar ger frihet. Frihet att resa,äta och utvecklas som man vill. Pengarförenklar. Pengar gör att man kanbetala andra för att städa, handla ochläxläsa. Tid är pengar, men pengar kanockså köpa tid.

Ibland frågar jag mig om alla verkligenkan spara. Varje gång inser jagatt svaret är nej. Så länge det finnsmänniskor som knappt kan få ihop tillmat på bordet så kan inte alla spara.Ett höjt barnbidrag eller studiebidraginnebär inte att människor har störremöjlighet att spara men de kanske fåren drägligare tillvaro.

ANNONS

Följdfrågan blir således om allamåste spara. Jag kommer fram till attalla inte måste spara. Det går att ha ettfullkomligt liv utan att planera sina inkomsteroch utgifter. Problemet är attdet får konsekvenser. Eftersom vi leveri ett samhälle som är centrerat kringekonomisk tillväxt ger god ekonomiett övertag.

Ännu en fråga blir då om alla villspara. Svaret tror jag spontant blir nej.Men vid närmare eftertanke förståralla att kunskap om ekonomi är viktigt.Alla måste inte kunna något omekonomi men alla måste betala räkningar.Det är precis som att alla intemåste jobba men alla måste ha mat påbordet. Det är i linje med att alla intemåste läsa på om pension, men ändåbehöver ha något att leva av när dendagen kommer. Alla måste inte sparamen det är en förutsättning för frihet.Alla måste inte spara för framtiden,men behöver ändå en inkomst somräcker till mat och boende framöver.

Kan vi ge alla människor i Sverigeverktyg för att förstå hur man får rådatt bo, gå i pension och leva så tror jagatt vi skapar ett bättre land där vi harlyckligare, innovativare och starkareindivider som kan bidra mer till helheten.

Ibland frågar andra mig vad jagjobbar med. När jag säger att jag jobbarför ett projekt som lär unga hurde ekonomiskt ska kunna uppnå sinadrömmar genom att lära dem om sparande,lån, aktier, fonder och pensionsäger nästan alla att de önskar att defått med sig en sån föreläsning. Detfantastiska är att de närmare 30 000elever vi träffar varje år förstår viktenav ekonomi och i våra utvärderingarskriver att de tycker att privatekonomiborde vara en obligatorisk delav skolan. De förstår att de har råd attdrömma oavsett om de kommer fråninnerstan eller bor på pendelavstånd.

ANNONS

De inser att de får låta sina pengarväxa oberoende av om de röstar rötteller blått. Men framförallt inser deatt kontroll över ekonomin är kontrollöver livet.Att undervisa om ekonomi är att läramänniskor hur de får ut mer av sin tidgenom att lära dem hur de får ut merav sina pengar. Tid att uppleva ochleva ensamma och tillsammans medandra.

Om det svenska skolsystemet kundeta det ansvaret skulle vi se till att flermänniskor får ut mer av sina liv. Omvi lär ut om att spara långsiktigt ochhushålla blir vi också mer rustade föratt klara potentiella kommande ekonomiskakriser.

I sviterna av ytterligare en skatteflyktshärva,rekordböter för pensionslurendrejareoch hutlöst dyra köp avhundar i försvaret har Sveriges ekonomii folkmun ett minst sagt dåligtrykte. Men faktum är att Sverigesekonomiska klimat blomstrar justnu. Börsen pekar uppåt, minusräntanhar drivit vår ekonomi tillatt vi konsumerar mycket ochskapar en stor arbetsmarknad.Den ger oss billiga lån. Menränteläget kommer attförändras. Höjda boendekostnaderoch fler fattigpensionärerkommeratt slå hårt motkonsumtionen ochkan sänka Sverige iflera decennier.

Tills dess hoppasjag att vi pratar merekonomi. Jag hoppasatt det leder till att privatekonomikommer in på schemat ochatt samhället förebygger en potentiellkris. Om det inte hinnsmed uppmanar jag dig att blidin egen fallskärm. Räkna utvad en höjd ränta skulle kostadig, hur din pension kommeratt se ut och se över vad dukan spara. Ekonomi är intedet viktigaste som finns, mendet är på tok för viktigt föratt skjuta upp.

ANNONS

PLUS:#metoo-revoltensom synliggör hurmänniskor medmakt ofta i en godekonomisk ställningutnyttjar sinomgivning.

MINUS:Att julhandeln enligtHUI beräknasslå rekord igen.Varje svensk beräknasshoppa för7 783 kronor

ANNONS