Vid torget Altamira Plaza i Venezuelas huvudstad Caracas har någon skrivit "Vi är hungriga!" och "Maduro diktator". Arkivbild.
Vid torget Altamira Plaza i Venezuelas huvudstad Caracas har någon skrivit "Vi är hungriga!" och "Maduro diktator". Arkivbild.

Venezuela har släppt digital valuta

Venezuela har formellt lanserat den digitala valutan petro, i ett okonventionellt försök att ta sig upp ur landets djupa ekonomiska kris.

ANNONS
|

Regeringen har släppt 38,4 miljoner enheter av världens första statliga digital valuta till privat förhandsförsäljning. Valutan säkras av landets olje-, gas- och diamantillgångar.

Under de första 20 timmarna som valutan kunde reserveras mottog Venezuela erbjudanden om att sammanlagt sälja petro till ett värde av 735 miljoner dollar, enligt president Nicolás Maduro. Förhandsförsäljningen av valutan löper till den 19 mars.

- Petron stärker vårt oberoende och vår ekonomiska suveränitet och kommer att tillåta oss att bekämpa girigheten hos utländska krafter som försöker kväva venezuelanska familjer att ta vår olja, säger Maduro.

ANNONS

Totalt kommer 100 miljoner petro att släppas för försäljning, till ett initialt värde av 60 dollar styck, baserat på vad ett fat venezuelansk råolja kostade i mitten av januari – men värdet kan ändras.

Experter är skeptiska till att den nya digitala valutan kommer att bli framgångsrik och spår att landets svåra ekonomiska obalans kommer att undergräva förtroendet för den nya valutan.

Venezuela lider av den största ekonomiska krisen i landets moderna historia, med stor brist på bland annat mat och mediciner.

Maduro skyller de ekonomiska problemen på sanktioner som USA införde i augusti.

TT-AFP

ANNONS