Varning för oseriösa förmedlare

ANNONS
|

Lån till äldre kan gå under olika namn, som till exempel Bolån 60+ eller seniorkapital, och vara utformade på olika sätt.

För sju år sedan startade det renodlade seniorlåneföretaget Svensk Hypotekspension som efter brittisk modell har sin definition klar.

–Ett seniorlån är ett livslångt lån med en skuldfrigaranti, säger vd Lennart Grabe.

Du lånar med din bostad som säkerhet, räntan läggs på skulden och betalas först när bostaden till slut säljs. Garantin innebär att skulden, inklusive den ränta som lagts på, aldrig kan överstiga det man till slut får ut för bostaden.

–Det är långivaren som står för risken om till exempel bostadspriserna skulle falla kraftigt, säger Grabe.

ANNONS

Men i dag råder en total begreppsförvirring om seniorlån, anser han.

–Allt möjligt kallas för seniorlån, som till exempel kapitalförsäkringar med ibland riskfyllda placeringar eller lån som är ränte- och amorteringafria i tio år men sedan blir vanliga bolån.

Kronofogden har uppmärksammat baksidan av vissa typer av seniorlån. I sin senaste omvärldsanalys skriver myndigheten att de blivit en allt vanligare skuldfälla för pensionärer, och det finns signaler som tyder på att gruppen kommer att öka hos Kronofogden. Bostaden står som säkerhet och pengarna är tänkta att dryga ut pensionen genom att investeras i försäkringar på finansmarknaden.

Det kan vara riskfyllt om värdet på investeringen sjunker – kapitalet är borta men skulden består. Allt fler oseriösa förmedlare erbjuder denna produkt, enligt Kronofogden.

–Man måste också vara medveten om att när man närmar sig pensionsfasen har man helt andra inkomster att förhålla sig till, säger Robert Olsson, på Kronofogdens förebyggande verksamhet.

En invändning mot seniorlån är att om man vill sälja sin bostad för att skaffa mindre så har man mindre pengar att röra sig med.

–Man kan ju inte både äta kakan och ha den kvar. Men betydande övervärden finns för det mesta kvar i bostaden, säger Grabe.

ANNONS

Förlorare på seniorlån är eventuella arvingar men några arga arvingar har inte hörts av.

–Tvärtom tycker de allra flesta att mamma och pappa ska använda sina pengar, säger han.

Maria Victorin/TT

ANNONS