Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har trots att han släpar efter i opinionsmätningar inte gett upp hoppet om valseger den 8 november.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har trots att han släpar efter i opinionsmätningar inte gett upp hoppet om valseger den 8 november.

Ekonomer varnar för Trump-seger

Ekonomer varnar för turbulens, handelskrig och global recession om republikanen Donald Trump vinner USA:s presidentval i höst. Det kan slå hårt mot Sverige, enligt Arne Bigsten, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

ANNONS
|

Med drygt tio veckor kvar till valet i USA varnar allt fler ekonomer för effekterna av en Trump-seger. Många fasar för följderna om han som utlovat river upp befintliga handelsavtal och kastar de handelsöverenskommelser som Obamaregeringen har på gång med EU och USA i papperskorgen.

För Sverige står mycket på spel, enligt Arne Bigsten:

- Sverige är ju väldigt integrerat i globaliseringen och väldigt beroende av att världsmarknaden är öppen.

ANNONS

Protektionism och handelskrig

Citigroups chefsekonom Willem Buiter räknar med att den globala tillväxten kan falla med 0,7–0,8 procentenheter om Trump vinner och varnar också för att världen står inför en era av protektionism oavsett vem som vinner. Han tror en Trump-seger med säkerhet ger handelskrig, medan en seger för Demokraternas Hillary Clinton medför en förhöjd risk för sådana.

Professor Bigsten delar denna syn.

- Detta kan leda till någon slags mer eller mindre uttalat handelskrig, där vi handlar allt mindre med varandra, säger han.

Även Clinton har flaggat för att de stora handelsavtal som Obamaregeringen jobbar med kanske inte duger för henne.

- Hon säger ju att hon inte ska skriva under några avtal som missgynnar amerikanska arbetare. Frågan är hur man ska tolka det, säger Bigsten.

Stora skillnader

Buiter varnar global recession. Men det är inte en krympande världsekonomi han ser framför sig, utan att recession drabbar så många länder att den globala tillväxten går ner till 2 procent eller lägre.

ANNONS

Förutom handelspolitiken ser Bigsten stora skillnader i den inhemska ekonomiska politiken mellan de två kandidaterna.

Trump fokuserar på radikala skattesänkningar och verkar enligt Bigsten inte bekymra sig för hur det ska hanteras på utgiftssidan, vilket riskerar att ge nya problem med underskott och obalanser i USA. Från Clinton ser han en mer expansiv politik, med satsningar på infrastruktur, offentliga investeringar och mer sociala utgifter.

- Clintonpaketet skulle förmodligen ha en mer expansiv effekt på USA. Och det är ju bra för världsekonomin.

Som de flesta bedömare räknar både Buiter och Bigsten med att Clinton i slutändan vinner.

Fakta: Försprång för Clinton i mätningarna

I nuläget säger knappt 48 procent av USA:s väljare att de stödjer Demokraternas Hillary Clinton, medan stödet för Republikanernas Donald Trump ligger på knappt 42 procent enligt ett genomsnitt av aktuella opinionsmätningar.

Clinton leder i princip i alla de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan kandidaterna.

För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 272 och Trump 154. När det gäller 112 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämnt för att kunna avgöra.

Varken Trump eller Clinton är särskilt populära. Enbart 34 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 61 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 43 procent en positiv syn medan 53 procent är negativa.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

ANNONS