Hoppas på Ceta. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.
Hoppas på Ceta. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.

Varnar för uteblivet frihandelsavtal

Svenska klädtillverkare och bagerier är några av de småföretag som skulle gynnas av ett frihandelsavtal mellan EU och Kanada. Men så länge motsträviga politiker i Belgien fortsätter att blockera avtalet, Ceta, är det tvärstopp.

ANNONS
|

- Lyckas vi inte sluta avtalet innebär det en allvarlig knäck inte bara för Kanada utan för hela EU:s handelspolitik, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L).

Samtliga 28 EU-länder säger ja till avtalet – på regeringsnivå. Men Belgien måste även ha sina delstatsparlament med sig och en av regionerna, Vallonien, vägrar hårdnackat att ge klartecken.

"Allvarliga konsekvenser"

EU hade gett Belgien fram till måndagskvällen på sig att övertyga vallonerna om förtjänsterna med Ceta. Men redan tidigt på eftermiddagen stod det klart att försöken misslyckats. Enligt Cecilia Malmström har kommissionen arbetat intensivt för att avtalet ska bli verklighet. Ett uteblivet avtal skulle kunna få allvarliga konsekvenser, enligt Malmström.

ANNONS

- Jag tror att det kan innebära att flera andra handelspartner runtom i världen kan dra öronen åt sig och undra om det är värt att investera en massa pengar, tid, kraft och personal i att förhandla med ett EU som kanske inte kan leverera. Då finns det risk att de vänder sig någon annanstans, säger Cecilia Malmström till TT.

Träder Ceta-avtalet i kraft skulle det innebära stora lättnader för svenska småföretagare, påpekar Cecilia Malmström. Hon nämner ett bageri i Göteborg och en svensk tillverkare av ullunderkläder som ett par exempel på svenska exportörer som skulle ha allt att vinna på ett avtal.

- Från dag ett skulle 98 procent av tullarna mellan Kanada och EU försvinna, vilket innebär att de här företagen skulle kunna exportera mer.

Fortsatt optimism

Belgiens premiärminister Charles Michel håller öppet för fortsatt dialog med regionerna om Ceta. Men misslyckandet innebär att EU kan tvingas ställa in torsdagens möte med Kanadas premiärminister Justin Trudeau då avtalet var tänkt att undertecknas under högtidliga former. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk uppgav dock på måndagskvällen att han och Trudeau fortfarande tror att torsdagens möte kan bli av, enligt Reuters.

ANNONS

Enligt motståndarna skulle frihandelsavtalet missgynna lantbrukare i Europa och ge multinationella företag för stort inflytande.

- Jag tror att mycket av den oron inte är befogad. När det gäller stora företag har vi reformerat systemet just för att se till att företag inte kan få den makten, säger Cecilia Malmström och tillägger:

- Först och främst måste belgarna nu lösa den här processen internt så att de kan vara beredda att skriva på avtalet. Hur lång tid det kommer att ta kan inte jag svara på. Vi är beredda att fortsätta att jobba med detta dygnet runt och även om det känns tungt just nu är jag i grund och botten optimist.

Fakta: Ceta

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

EU-kommissionen hoppas nu att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från årsskiftet, om klartecken kan ges från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Ett högtidligt undertecknande är planerat till det EU-besök som Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tänkt göra på torsdag, den 27 oktober. För parlamentets del väntas en omröstning tidigast i december.

I efterhand krävs även att avtalet slutgiltigt godkänns av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.

Kanada är EU:s tolfte största handelspartner. Ser man enbart till Sverige tar sig Kanada dock inte ens in på topp 20-listan. I fjol uppgick den svenska varuexporten till Kanada till 9,1 miljarder kronor och importen från Kanada till 3,8 miljarder, enligt SCB.

ANNONS