Växer så det knakar med het teknik

ANNONS
|

- Allt fler får upp ögonen för den här tekniken och vilka enorma möjligheter den erbjuder, säger vd Magnus René.

Han visar runt i företagets lokaler i Krokslätts fabriker. I produktionshallen står maskiner som närmast påminner om stora kylskåp. I själva verket är det 3D-skrivare som kan skriva ut i princip vad som helst efter datortillverkade CAD-ritningar. Med hjälp av ett finkornigt titanpulver bygger maskinen lager på lager som smälts av en elektronstråle så att den önskade designen tar form.

Det har drällt in order på företagets skrivare den senaste tiden. Förra året hade Arcam sitt bästa år någonsin. Försäljningen ökade med cirka 30 procent, från 108 till 139 miljoner.

ANNONS

- Vi kommer att fortsätta växa. Redan nu vet vi att omsättningen för i år kommer vara högre än förra året, frågan är bara hur mycket, säger Magnus René.

Från media och allmänhet har det också märkts ett stadigt ökande intresse för 3D-teknik de senaste åren.

- Första reaktionen på den här tekniken är ofta att det är så fantastiskt, eftersom man kan göra precis vad som helst. Och det stämmer ju, men vi vill inte göra vad som helst utan rikta in oss på det som vi är riktigt bra på, säger Magnus René.

Hittills har det inneburit att man nischat sig mot implantatindustrin och flygindustrin. Flera saker gör att just de branschernas produktion lämpar sig väl för tillverkning med Arcams 3D-skrivare. De tillverkar mycket i titan, de tillverkar oftast i relativt korta produktionsserier och de tillverkar komplicerade delar.

Fördelarna med 3D-skrivare jämfört med traditionella tillverkningsmetoder som gjutning är flera. Dels blir materialspillet minimalt. Allt metallpulver som inte smälts ner i tillverkningen kan återanvändas. Dels ger tekniken möjlighet att tillverka saker med väldigt spektakulära former som inte går att få till i en svarv.

Magnus René exemplifierar med en del av ett höftledsimplantat, som deras största kund inom implantatindustrin numer kan tillverka med en struktur som möjliggör att benet växer in i implantatet och fixerar det i kroppen.

ANNONS

- Den strukturen gick inte att få till innan. Våra maskiner har ändrat deras tillverkning helt och fått dem att tredubbla sin omsättning, säger Magnus René.

Arcam har inte några planer på att rikta in sig mot andra branscher inom överskådlig framtid. I företagets årsredovisning finns dock en vision om att 3D-skrivare i framtiden ska bli ett naturligt inslag i varje tillverkande industribolag. Men då just ett inslag. De tankar som ibland har framförts om att 3D-skrivare mer eller mindre skulle slå ut annan tillverkning tror inte Magnus René särskilt mycket på.

- Jag är övertygad om att det här kommer att vara brett använt i industrin i framtiden. Men att det skulle ersätta all annan tillverkning tror jag inte en sekund på. Det finns ju för- och nackdelar med alla produktionsmetoder.

3D-skrivartekniken har funnits länge. Men när det för några år sedan började säljas skrivare, som skriver ut i plast, ganska billigt så tog visionerna fart ordentligt. Somliga har menat att 3D-skrivare i framtiden kommer finnas i var mans hem och att vi kommer börja skriva ut allt vi behöver istället för att köpa det i butik.

- Många drar alldeles för höga växlar på vad tekniken kan göra för konsumentprodukter, medan industrin inte riktigt har fattat vad det är som håller på att hända.

ANNONS

Däremot tror han att ett större genomslag för 3D-teknik skulle kunna få stora effekter på arbetsmarknaden i den globala ekonomin.

- Här är en tillverkningsmetod där ledtiden är kort, investeringskostnaden är ganska stor och arbetsinnehållet är rätt så litet när maskinen väl är på plats. Det gör att det blir helt ointressant att outsourca.

Att allt som har med 3D-skrivare att göra är stekhett just nu går inte att ta miste på. På flera håll har det varnats för att det är en hajp, och att bolag som sysslar med tekniken skulle vara övervärderade.

- Genom att använda ordet hajp försöker man säga att det inte finns någon substans. Arcam har många av världens största bolag som kunder, en beprövad affärsmodell och lönsamhet. Sedan är det ju upp till värderarna att fundera på vad det är värt, men det är absolut en riktig industri.

Tidningen Financial Times har listat 3D-skrivare som en av de 30 teknologier som förändrat världen mest.

- 3D-skrivare hör absolut hemma på den listan. Det är inte i klass med hjulet kanske...eller det vet vi ju inte än.

Plats: Mölndal

Antal anställda: 55

Omsättning: 139,1 Mkr (2012)

ANNONS