Vänsterdemokraterna tvekar att ställa upp i valet

ANNONS
|

- Vi måste göra en realistisk bedömning av röstetal och det duger inte att komma i en situation där vi får 1-2 procent. 2010 är situationen en helt annan, då har vi vuxit upp och blivit starka.

Det säger Margó Ingvardsson, en av tre talespersoner i Vänsterdemokraterna, som bildades i slutet av januari med syfte att ställa upp i riksdagsvalet i höst. 18 mars håller föreningen medlemsmöte i Årsta folkets hus där man ska bilda arbetsgrupper för olika politikområden och inte minst gå igenom förutsättningarna för att ställa upp i valet.

- Vi vara noggranna så att alla har klart för sig vad det innebär. Man ska inte leka med demokratin.

ANNONS

En annan tveksamhet handlar om kostnaderna, som Margó Ingvardsson uppskattar till flera miljoner om partiet ska ställa upp i hela landet. Nya partier får inte Valmyndighetens hjälp med att distribuera röstsedlar.

Billigare att välja en valkrets

Ett billigare alternativ är att bara ställa upp i en valkrets, Stockholms kommun, men då måste partiet nå över tolv procent för att kunna få in någon kandidat i riksdagen.

- Då får man titta på vad det finns för utrymme. Vänstern brukar få åtta procent i Stockholm, så man måste ha klart för sig att det är ett tungt arbete.

Lutar det åt att ni endast ställer upp i Stockholm?

- Jag vacklar fram och tillbaka. Men när jag stått på gator och torg och samlat in namnunderskrifter är det oerhört vad folk är intresserade. Många säger att det här har de väntat på länge.

Vad står partiet för?

- Vi står till vänster, men har inget slutmål och tror inte att det finns något drömsamhälle. Vi vill bli en modern vänster som vet att samhället förändras. Det som var vänsterståndpunkter för 20 år sedan behöver inte vara det i dag.

Något exempel?

- Då försvarade vi att arbetsförmedlingarna skulle skötas i statens regi. I dag är det ett typexempel på vad som borde läggas ut på proffs i privat regi.

ANNONS

Vänsterväljarna ser ut att få flera alternativ i valet?

- Det är den ständiga stötestenen. Skräckscenariot är om vårt agerande indirekt blir ett stöd åt en moderatregering. Men det kan också bli så att ett nytt vänsterparti är det som behövs för att förhindra en sådan regering.

Initiativtagarna till det nya partiet har träffats i föreningen Vägval vänster, som förra sommaren beslutade att inte bilda något parti. Att några av medlemmarna nu tar detta initiativ beror enligt Margó Ingvardsson på situationen i vänsterpartiet.

- Vänsterpartiet håller på att implodera. Raset har gått fortare än vi trodde och det är stor risk att partiet inte klarar att ställa upp i hela landet.

Talespersonerna
Margó Ingvardsson

Margareta Persson

Anders Karlsson

ANNONS