Femkronor och enkronor. Arkivbild.
Femkronor och enkronor. Arkivbild.

Välgörenhetsorganisationer på myntjakt

Med några få dagar kvar för de gamla mynten saknas ännu 1,8 miljarder kronor. Nu ger sig också välgörenhetsorganisationerna in i matchen.

ANNONS
|

Vid midnatt mellan fredag och lördag blir de gamla mynten ogiltiga. Men fortfarande finns mynt till ett värde av 1,8 miljarder kronor ute i samhället. Enligt de senaste siffrorna som Riksbanken hade på tisdagen har cirka 34 procent av alla utestående mynt kommit in. För sedlarna som blir ogiltiga efter den 30:e juni, de gamla 100- och 500-lapparna, är motsvarande siffra 87 procent.

- Sedlarna kommer in i bra takt. Med mynt är det annorlunda. Vår prognos är att vi ska få in mellan 30 och 50 procent, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken.

ANNONS

Mynten ska smältas

Mynten som kommer in till Riksbanken ska säljas till smältverk och intäkten från detta ska Riksbanken leverera till staten.

- Det är en hel del mynt kvar där ute. En förklaring är att många tycker att det är lite tungt och jobbigt att hantera och sedan är säkert en hel del mynt helt enkelt borta, säger Wejshammar.

För att få in pengarna uppmanar Riksbanken nu människor att titta efter mynt på platser där tidigare undersökningar visat att "bortglömda" mynt finns: i burkar, sparbössor, plånböcker, bilar, handväskor och fickor.

Samtidigt börjar nu välgörenhetsorganisationer att intressera sig för mynt som inte handlas upp innan junis utgång. Ett exempel är Unicef Sverige. Organisationen har på bilder i en verklig lägenhetsannons placerat ut 483 vätskeersättningspåsar som ska illustrera vilket myntvärde som ungefärligen finns i varje hem.

"Värdelösa i byrålådan"

- Vi vill visa vad mynten kan användas till i stället för att de ligger och blir värdelösa i en byrålåda, säger Andreas Eriksson, kommunikationschef på Unicef Sverige, och tilläger att mynt kan skänkas till Unicef kostnadsfritt via Forex fram till den 31 augusti.

ANNONS

Även Barncancerfonden har sett möjligheten. Enligt organisationens generalsekreterare Per Leander har det under juni inkommit förfrågningar om hur gamla mynt och sedlar kan skänkas till fonden.

"Via Myntbrev.se tar vi emot utgående mynt ända fram till den 31 augusti, och nu hoppas vi att många tar möjligheten att låta pengarna gå till livsviktig barncancerforskning”, skriver Leander, generalsekreterare på Barncancerfonden i en kommentar till TT.

TT

Mynt- och sedelutbytet

Efter den 30 juni blir de gamla 1-, 2- och 5-kronorna ogiltiga. Bland sedlar gäller detta de äldre 100- och 500-lapparna, med Carl von Linné respektive Karl XI på framsidan.

På Riksbankens sajt myntkartan.se går det att hitta närmaste plats för att sätta in gamla mynt.

De utgående sedlarna och mynten går att handla för fram till och med den 30 juni 2017. Efter detta kan mynten sättas in på bank till och med den 31 augusti 2017. Därefter är mynten "metallskrot". Sedlar kan lösas in på bank fram till och med den 30 juni 2018. Efter detta kan sedlarna skickas för inlösen till Riksbanken.

Källa: Riksbanken.

ANNONS