Telia har enligt domstolsdokument Reuters har tagit del av gjort upp om böter för korruption i Uzbekistan. Arkivbild.
Telia har enligt domstolsdokument Reuters har tagit del av gjort upp om böter för korruption i Uzbekistan. Arkivbild.

USA: Telia betalade 2,6 miljarder i mutor

ANNONS
|

- Vi tar vårt ansvar för historiska misstag. Och misstag kostar.

Det säger Telias vd Johan Dennelind i ett konferenssamtal med journalister och analytiker, där han erkänner att bolaget har gjort korrupta betalningar på 2,6 miljarder kronor till företrädare för myndigheter i Uzbekistan.

- Med det här sätter vi punkt för alla kända korruptionsutredningar och undersökningar som rör vårt bolag, tillägger han.

ANNONS

USA:s finansinspektion slår fast att Telia brutit mot amerikansk lag.

"Från 2007 till åtminstone 2010 betalade Telia mutor till Myndighetsföreträdare A i Uzbekistan (exdiktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, TT:s anm.) för att tillskansa sig och bedriva affärer som genererade mer än 2,5 miljarder dollar (20 miljarder kronor) i intäkter för Telia. Inom ramen för detta mutupplägg gjorde Telia olagliga betalningar för minst 330 miljoner dollar (2,6 miljarder kronor)", skriver SEC.

Förhandlat ner böter

Det har sedan länge varit klart att Telia måste betala ett stort belopp på grund av de mutmisstänkta miljardaffärerna i Uzbekistan. Telia spådde för ett år sedan att det skulle bli ännu högre – 1,45 miljarder dollar.

- Men det är fortfarande ett otroligt högt belopp i kronor och ören. Det är en bot för korruptionsförseelser i mångmiljardklassen. Det är anmärkningsvärt, säger Thomas Heath, analytiker på Danske Bank, till TT.

SEC skriver att man tagit hänsyn till att Telia har samarbetat med myndigheterna och sparkat tidigare ledning och styrelse.

Telia har sedan muthärvan avslöjades beslutat att sälja sin verksamhet i hela Eurasien-regionen men det har gått trögt.

ANNONS

Köpare väntar

Förlikningen med amerikanska myndigheter kan nu snabba på processen, tror Thomas Heath.

- Det är absolut en möjlighet att vissa möjliga köpare av Telias tillgångar ville ha det här bakom sig. Det gäller särskilt tillgångarna i Uzbekistan, säger han.

- Det skulle till och med kunna vara så att det finns en köpare som sitter och väntar på det här.

Telias vd Johan Dennelind bekräftar att företag nu väntar sig att avvecklingen av Eurasien-tillgångarna ska ta fart, men att processen kommer att fortsätta in under nästa år.

- Det här klargörandet är ett frågetecken mindre för potentiella köpare, säger han.

Telia sålde tidigare i veckan hela sitt direkta innehav i den turkiska teleoperatören Turkcell för motsvarande 4,1 miljarder kronor. Man är dock fortfarande indirekt ägare till 24 procent av Turkcell via ett holdingbolag.

ANNONS

Turkcell och Telia är samtidigt fortfarande båda delägare i bolaget Fintur Holdings, som i sin tur äger en stor del av Telia-innehavet i Eurasien.

TT

Fakta: Ska ha mutat presidentens dotter

Svenska Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS anklagas av myndigheterna i USA och Nederländerna för att ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov, för att få bedriva verksamhet i landet.

USA:s finansinspektion SEC säger nu att Telia 2007–2010 mutade "en myndighetsföreträdare" – uppenbarligen Karimova – för att verka på den uzbekiska marknaden.

Vimpelcom har tidigare tvingats betala 795 miljoner dollar i en uppgörelse i USA.

TT och redaktionen OCCRP, specialiserad på att avslöja korruption, kunde 2012 just visa hur telekomaffärerna i Uzbekistan var satta i system. Alla tre bolagen gjorde affär med samma personkrets nära Gulnara Karimova. Strax dessförinnan hade SVT:s Uppdrag granskning visat hur Telias affärer kunde knytas till diktatorsdottern.

Åtal har ännu inte väckts i en pågående svensk förundersökning mot flera av Telias tidigare chefer.

Fakta: Telias uppgörelse

Telia har nått en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ), den amerikanska finansinspektionen (SEC) och den allmänna åklagarmyndigheten i Nederländerna (OM).

Totalt ska Telia betala 965 miljoner dollar (cirka 7,7 miljarder kronor).

Av den summan är 548 miljoner dollar (4,4 miljarder kronor) böter, som ska delas lika av DOJ och OM.

Telias ekonomiska vinning av korruptionsaffärerna beräknas till 457 miljoner dollar (3,6 miljarder kronor). Den summan förverkas av SEC. En del av pengarna går till DOJ.

Av förverkandebeloppet kan 208,5 miljoner dollar (cirka 1,7 miljarder kronor) avräknas mot ett eventuellt framtida förverkande i domstolsprocesser i Sverige och Nederländerna. Om inte nya böter eller skadestånd döms ut i de länderna behåller SEC pengarna.

Källa: Telia

ANNONS