Urin blir till pulver – och gödning

ANNONS
|

På ett stort och luftigt kontor nära Fiskhamnen i Göteborg sitter fyra av de fem grundarna av Again Nutrient Recovery som är det fullständiga namnet på företaget.

Zsófia Ganrot, Stefan Bydén, Mikael Olsson och Thomaz Grahl förklarar de tekniska finesserna med sin produkt, och passar samtidigt på att bevisa att man aldrig blir för gammal för lite kiss-och bajshumor.

–Vi har hur många vitsar som helst på temat, men det kanske inte ska vara med i tidningen, säger vd Stefan Bydén.

Företaget utvecklar teknik för att återföra näring från hushållens toalettavlopp. Tekniken bygger på en avhandling av Zsófia Ganrot som är doktor i tillämpad miljövetenskap och styrelseordförande i Again.

ANNONS

Hon började sin forskning i mitten på 90-talet då det pågick många diskussioner om hur man skulle kunna få till ett fungerande kretslopp där näring från hushålls­avlopp kom ut på åkrarna.

Zsófias Ganrots lösning gick ut på att extrahera näringen ur urin i pulverform. Hon visar upp ett litet provrör fullt av ett vitt pulver som väger runt tre gram.

–Det här är en hel kissning som får plats i ett sådant här litet rör. Tre deciliter mänsklig urin räcker till att göda en tomatplanta i tre veckor, säger hon entusiastiskt.

Ett vanligt hushåll med en Againanläggning skulle producera betydligt mer näring än vad man normalt gör av med i en trädgård. Tanken är att få till uppsamling av pulvret i städerna för vidare transport till lantbrukarkunder.

Eftersom pulvret bara består av den enstaka procent av urinet som är näring så kan transporten ske på ett mycket smidigare sätt än tidigare.

Istället för att lagra urinet i flera månader för rening, för att sedan transportera det långa sträckor i flytande form, så får man ett pulver som bara består av näringen, fritt från hormoner och läkemedel.

Många småhus har dåliga avloppsanläggningar som släpper ut avloppet mer eller mindre orenat, vilket kan orsaka övergödning av vattendrag. Dessutom förlorar man näringen.

ANNONS

Kisspulvret är ett gödningsmedel som beräknas kunna ersätta en liten del av den konstgödsling med fosfor och kväve som sker idag.

–Fosfor är ju nödvändigt för att producera mat, men tillgången på det har peakat och är på väg ner, så då måste vi hitta andra vägar att få tag i fosfor, säger Thomaz Grahl som är företagets informatör.

Målet är att anläggningar med Agains teknik ska finnas i småhus och flerbostadshus inom en snar framtid. Till år 2016 räknar grundarna med att ha en årlig försäljningsvolym på några hundra enheter.

Första kunden är ett ekologiskt flerfamiljshus utanför Sundsvall som har beställt en Againanläggning.

–Till en början kommer det nog vara många sådana early adopters. Men vi ser också en stor marknad hos byggentreprenörer. Förutom att det är bra för samvetet så finns det pengar att spara, säger Mikael Olsson som är ansvarig för myndighets- och företagskontakter.

Again stöttas av Göteborgs universitets holdingbolag. Patentsökning, affärsutveckling och kontakter är exempel på saker som de har fått hjälp med och GU Holding ser de som ett bra exempel på hur man kan stötta forskare med företagsdrömmar.

Men det finns det som kan bli bättre också.

–Det finns en viss rigiditet i den akademiska världen, man värderar inte alltid den kunskap som bildas utanför universiteten och samarbeten med andra delar av samhället uppmuntras inte helt. Men de flesta som disputerar kan ju inte bli anställda av universitetet, utan går vidare till stora företag eller startar eget. Då behöver de stöd i det, säger Stefan Bydén.

ANNONS

Att det skulle bli ett företag av Zsófia Ganrots forskning var långt ifrån självklart. Hon tror att många bra idéer fastnar på vägen och lägger en hel del ansvar på forskarna själva.

–Att vara både forskare och entreprenör är ingen lätt karriärväg, men det går. Man får släppa idén om att glänsa på internationella konferenser eller publicera forskningsartiklar. Som entreprenör måste man hålla tyst om sin forskning för att kunna söka patent och utveckla en kommersiell produkt. Man får inte akademisk ära, men man får göra något annat som är minst lika intressant.

Gör: Tillverkar gödningsmedel i pulverform av mänsklig urin

Start: 2011

Antal anställda: 5

ANNONS