Leif Kristenssons investering gav honom nyligen en vinst på flera hundra miljoner. Bild: Privat/ TT
Leif Kristenssons investering gav honom nyligen en vinst på flera hundra miljoner. Bild: Privat/ TT

Uppköpet gav västkustbon 675 miljoner

ANNONS
|

I slutet av 60-talet grundadeLeif Kristensson svetsföretaget K-Svets i Stenungsund. Framgångarna med företaget gjorde att Kristensson snart började investera i andra, ofta nystartade bolag.

– Jag har hållit på i många år, och det har ofta gått bra för de bolag jag har investerat i, berättar Leif Kristensson när GP pratar med honom.

I veckan har en av investeringarna dock gett mer än en bra utdelning -Icomera, bolaget där Leif Kristensson äger 45%, köptes nämligen upp till en prislapp på ungefär 1,5 miljarder kronor uppger Breakit. Detta gör Kristensson ungefär 675 miljoner kronor rikare.

– Det känns såklart jättebra, men jag kommer inte att använda pengarna själv. Det är ju företagets pengar så de kommer att investeras vidare, säger han.

ANNONS

"Trodde på bolaget"

Redan för 13år sedan valde Leif Kristensson att investera i Icomera, ett Göteborgsföretag som levererar internetlösningar för buss och tåg. Sedan dess har företaget, med rötterna i Chalmers, haft en stadig tillväxt.

– Jag trodde tidigt på bolaget, ledningen kändes bra och jag gjorde fleranyemissioner.

Förutom teknikleverantören Icomera, har Kristensson investerat i ett 20-tal andra bolag i en rad olika branscher. Bland dessa finns fönsterfabriker, en oljeterminal och såklart K-Svets i Stenungsund där allt började. Trots framgångarna är det dock få som känner till Leif Kristensson och Icomera.

– Jag är en doldis, säger han och skrattar.

Känsla för investering

När vi frågar om han har några tips till den som vill göra en lika bra investering som han själv, säger han att det handlar om känsla:

– Jag vet inte. Ibland går det ju snett, men man kan ju lyckas att vända det. Man får ju kolla vad det är för produkt och hur ledningen ser ut. Det jag har fastnat för har jag investerat i.

ANNONS