Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängs av efter Facebookskandalen.
Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängs av efter Facebookskandalen.

Omstridd vd: Jag träffade Trump flera gånger

Cambridge Analyticas vd stängs av med omedelbar verkan, sedan företaget samlat in information om miljontals Facebookanvändare – uppgifter som ska ha sålts till president Donald Trumps valkampanj. Samtidigt riskerar Facebook mångmiljardböter i kölvattnet av skandalen.

ANNONS
|

Beskedet att vd:n Alexander Nix stängs av kommer i ett uttalande från bolagets styrelse, som skriver att en oberoende utredning av de misstankar om oegentligheter som omger Nix och dataanalysföretaget Cambridge Analytica inleds.

I en smygfilmad video berättar Nix att hans företag spelat en avgörande roll under Trumps valkampanj och att han träffat den blivande presidenten ett flertal gånger, avslöjade brittiska Channel 4 News på tisdagen.

Internets blodomlopp

Bland annat ska Cambridge Analytica ha legat bakom en kampanj som skulle få Demokraternas motkandidat Hillary Clinton att framstå som korrupt.

– Vi lade bara in information i internets blodomlopp och lät den växa, säger Nix bland annat.

ANNONS

Brittiska datainspektionen ICO utreder samtidigt hur Facebook agerat efter rapporterna om att dataanalysföretaget samlat in personlig information om över 50 miljoner användare och hur den kan ha använts till Trumpkampanjens fördel.

– Vi tittar på huruvida Facebook skyddat personlig information på plattformen, hur de agerade när de fick reda på att information försvunnit och ifall människor fick information eller inte, säger ICO-chefen Elizabeth Denham.

Husrannsakan

ICO har också uppmanat Facebook att avbryta sina egna utredningar av Cambridge Analytica. Facebook har anlitat it-forensiker för att undersöka hur läckan har uppstått och försäkra sig om att information som samlats in har förstörts. Forensikerna var på Cambridge Analyticas huvudkontor i måndags kväll när ICO uppmanade dem att lämna lokalerna så att myndigheterna kunde fortsätta sin utredning, skriver The Guardian.

ICO har lämnat in en ansökan om att göra husrannsakan hos Cambridge Analytica för att få tillgång till deras servrar.

I måndags kväll avslöjades nya detaljer om företagets arbetsmetoder när brittiska Channel 4 offentliggjorde intervjuer med höga chefer som spelats in i hemlighet. Cambridge Analytica-företrädarna hävdade att de kunde påverka val över hela världen med hjälp av digital manipulation och traditionell politisk smutskastning.

Riskerar mångmiljardböter

I teorin kan också den amerikanska federala handelskommissionen (FTC) i en parallell utredning av Facebooks hantering av användaruppgifter göra att internetjätten kan komma att dömas till mångmiljardböter. Detta om det visar sig att Facebook brutit mot USA:s förordningar – något som ligger på FTC:s bord.

ANNONS

Tidigare på tisdagen blev det även känt att Facebook kallat alla anställda till krismöte i San Francisco. Sedan tidigare har The New York Times rapporterat att en av toppcheferna på Facebook, informationssäkerhetschefen Alex Stamos, kommer att lämna företaget.

Orsaken till att Stamos lämnar företaget ska vara interna meningsskiljaktigheter om hur företaget bör hantera sin roll i spridningen av desinformation.

Kräver svar av Zuckerberg

Ett brittiskt parlamentsutskott bad i ett uttalande på tisdagen att Facebook-grundaren Mark Zuckerberg ger en personlig förklaring till vad som beskrivs som ett "katastrofalt misslyckande". Enligt utskottets ordförande Damian Collins, som leder en utredning om falska nyheter, har företrädare för bolaget konsekvent missbedömt risken att information tas från användarna utan användarnas medgivande.

Även EU-parlamentet vill ha en förklaring från Zuckerberg.

"Facebook måste göra klart för dem som representerar 500 miljoner européer att personlig information inte ska användas för att manipulera demokratin", skriver EU-parlamentets talman Antonio Tajani på Twitter enligt the Guardian.

ANNONS