Ola-Conny Wallgren och Morgan Karlsson lockar norrmän till Ullared.
Ola-Conny Wallgren och Morgan Karlsson lockar norrmän till Ullared.

Ullared stort också för utländska turister

ANNONS
|

I takt med att turismen ökar i Sverige ökar också shoppingturismen. Svensk handel presenterade en rapport på torsdagen där det konstateras att handeln omsatte 670 miljarder under förra året. Av dem är 44 miljarder relaterat till utländska turisters konsumtion, det motsvarar nio gånger Gekås omsättning.

– Då ska jag bryta ner de här siffrorna till futtiga fem miljarder då, sa Gekås vd Jan Wallberg efter Svensk handels presentation.

Gekås hade 4,8 miljoner besökare under förra året och försäljningsrekordet på 34,6 miljoner inträffade en lördag i november.

– Och i lördags sålde vi för 32 miljoner. Vi tangerar, det ska bli spännande att se hur det blir nu framöver, sa Jan Wallberg.

ANNONS

Enligt Svensk handel är det grannländerna som står för störst andel turister som kommer till Sverige. 28 procent är från Norge men även Finland och Danmark har stora grupper som shoppar här.

Paketresor från Stavanger

Många av norrmännen har hittat till Gekås, bland annat genom tv-serierna om Ullared och de båda profilerna Ola-Conny och Morgan som sänts i norsk TV. Sedan i vintras anordnar företaget paketresor med flyg och övernattning från Stavanger.

– Vi la ut information om resorna på facebook, det tog ungefär fyra timmar så var det fullbokat, berättade Jan Wallberg.

Nu har avreseorterna utökats med Trondheim och Bergen, därifrån är trycket också stort att besöka Ullared. Något som säkert bidrar till succén är att Ola-Conny och Morgan följer med på resan.

– De kommer åka med både upp och ner och agera flygvärdar.

Gekås har hela tiden örat mot marken och Jan Wallberg menar att de säljer förväntningar. Köpet av Ullared stugby runt år 2000 blev en milstolpe, de började se shoppingbesöken som en upplevelse.

– Nu utvecklar vi hotellkonceptet med konferensgrupper, sa han.

Allt fler kineser

Svensk handels Magnus Kroon pekar på att Kina, Indien, Brasilien och Ryssland har stor potential vad gäller turistshopping. Från de länderna beräknas shoppingen växa mest under de kommande åren.

ANNONS

– Antalet gästnätter från Kina har fördubblats mellan 2010 och 2014, sa han bland annat.

Kineserna, som nu är runt 1,3 miljarder människor, passar på att lyxkonsumera i Sverige. Det är ett av skälen till att Gekås inte valt att fokusera på dem i nuläget.

– Ska jag vara helt ärlig tror jag inte det är helt intressant för en kines att besöka Ullared, sa Jan Wallberg.

ANNONS