Grundproblemet är att marknaden har vänt uppåt för snabbt, säger Christer Abrahamsson på Tyréns.
Grundproblemet är att marknaden har vänt uppåt för snabbt, säger Christer Abrahamsson på Tyréns.

Tyréns hade behövt dubbla antalet konsulter

Lika snabbt som marknaden vände, lika snabbt blev det brist på kompetens. Tyréns sysselsätter 250 personer med västsvenska infrastrukturprojekt men de kunde ha varit det dubbla antalet – om det funnits fler att anställa.

ANNONS
|

Christer Abrahamsson var fram tills nyligen samhällsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland. Nu är han rekryterad som regionchef till Tyréns, för att få den västsvenska verksamheten att växa med minst 100 personer de närmaste tre åren. I dag har konsultbolaget 160 anställda i Västsverige, om tre år ska de vara runt 260 och den tillväxten ska ske både organiskt och genom förvärv. Abrahamsson tittar redan nu på intressanta bolag i regionen.

– Vi vill bredda oss och komma in tidigare i processen, därför är det intressant med till exempel arkitektbyråer. Men det är viktigt att bolagen passar in i Tyréns kultur – de anställda måste gilla vad de gör och det måste vara ordning och reda inom bolagen, förklarar han.

ANNONS

Tyréns i Göteborg har redan nu lånat in konsulter från koncernens andra kontor – totalt jobbar runt 250 personer från bolaget just nu med infrastrukturprojekt i Västsverige, som Västlänken, Varbergstunneln och nedsänkningen av Götaleden. Enligt Christer Abrahamsson hade de kunnat vara dubbelt så många – om det inte vore för svårigheterna att hitta människor med rätt kompetens.

– Grundproblemet är att marknaden har vänt uppåt för snabbt. Bostadsbyggandet har legat på mycket låga nivåer under en lång tid – sedan skulle allt byggas på samma gång och varken den privata eller offentliga sektorn har kapaciteten att växla upp så fort, säger Christer Abrahamsson.

För att byggen ska komma igång behöver kommunerna och statliga myndigheter till exempel människor som kan göra detaljplaner medan de privata konsultbolagen behöver folk som till exempel kan planlägga och projektera – det oturliga är att det ofta är samma personer. Och att det inte finns så många av dem. Det gör såklart att byggena tar längre tid. I kampen om personal förlorar dessutom kommunerna ofta, eftersom de privata bolagen generellt kan betala bättre.

Christer Abrahamsson tror dock inte att dagens situation hade kunnat undvikas.

– Visst kan man vara efterklok – men jag har svårt att se när någon hade kunnat förutsäga den här ketchupeffekten på marknaden. Nu behöver vi däremot skruva upp takten och utbilda fler ingenjörer och lantmätare, säger han.

ANNONS

En annan effekt av bristen på framför allt erfaren personal, är att den höga efterfrågan just nu trissar upp lönerna.

– Det har blivit mycket dyrare att ta in senior personal, och det gör såklart att det också blir dyrare att bygga, förklarar Christer Abrahamsson.

FAKTA: Tyréns

Tyréns är stiftelseägt och omsatte 2015 runt 1,6 miljarder kronor.

Bolaget hyr ut konsulter inom allt från infrastruktur till industri, samhällsplanering, vatten och miljö och klimat.

De har totalt cirka 1 600 anställda i Sverige.

ANNONS