Anna Maria Corazza Bildt och Björn Bernhardson.
Anna Maria Corazza Bildt och Björn Bernhardson.

Tydlig trend: Vi köper mindre konstgjord mat

Mer än var tredje konsument avstår från tillsatser i maten. Anna Maria Corazza Bildt (M) vill göra det enklare att förstå vad maten innehåller: Du ska inte behöva vara kemist när du handlar.

ANNONS
|

Trenden bland konsumenter är tydlig, att köpa färre produkter med konstgjorda inslag. Konsumentföreningen Äkta varas undersökning visar att 37 procent av konsumenterna avstår oftast eller alltid från att köpa mat med många tillsatser.

- Allt går i cykler, att äta renare mat ligger i tiden, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Ä-märket tillåter inte tillsatser som E-nummer och konsistensmedel, med två undantag, och inga andra aromer än extrakt, det vill säga framställda av den riktiga varan:

- Vi säger inte att man måste förbjuda alla tillsatser och syntetiska aromer, men vi tror på genuin mat. Aromer används vid bristande kvalitet på råvaror, även om det inte alltid är så. Det kan handla om att jordgubbarna är skördade utanför säsong och därför inte smakar tillräckligt, säger Björn Bernhardson.

ANNONS

Politikern Anna Maria Corazza Bildt, som sitter i Europaparlament för Moderaterna, gick till val på att säga "basta", stopp, till matfusket. Hon vill inte sträcka sig så långt som att aromer är fusk, utan att det handlar om att imitera smaker.

- Men ge konsumenterna makten tillbaka, låt dem lägga till sin smak med kryddor, säger hon som är vice ordförande i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd samt talesperson inom livsmedelsmärkning för EPP-gruppen.

Har syntetiska aromer fördelar?

- Klart att de är billigare än naturliga smaker, men jag tycker inte att vi ska ha så mycket syntetiska aromer i industriellt producerad mat, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Hon vill ge konsumenterna rätt information som underlag till medvetna val och arbetar från en EU-plattform för att minska tillsatser och användningen av syntetiska aromer. Samtidigt handlar det om att vara pragmatisk, eftersom aromernas formler är obegripliga och det blir för mycket text på livsmedelspaketen:

- Alla de rader som det skulle bli med kemiska beteckningar för blandningar av 30-50 aromämnen i samma produkt skulle överskugga den viktigare informationen om salt, socker och fett. Och det som står på paketet ska du förstå, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Hennes förhoppning är att konsumenterna så småningom ska hitta alla upplysningar om aromerna i livsmedlen i en databas, via en QR-kod på paketet eller i en app.

ANNONS

- Tekniken avancerar med stormsteg, säger hon.

Läs också: Så fejkas smakerna i våra livsmedel

FAKTA: Äkta varas undersökning

Nio av tio svenskar avstår någon gång från ett köp av produkter med många tillsatser. Främsta orsaken: att de används i stället för riktiga råvaror. Andra skäl som uppges: för att de används för att lura konsumenten och är farliga.

Resultatet är baserat på svaren från 1 007 tillfrågade svenska konsumenter i åldern 18-74 år.

Enligt en annan studie är européer sämst i världen på att läsa vad en matvara innehåller innan de köper den. Hälften gör det, jämför med sex av tio i USA, sju av tio i Sydamerika och åtta av tio i Asien.

Aromer räknas inte längre som tillsatser, sedan Sverige gick med i EU 1995 och anpassade sig till de regler som funnits sedan 1988.

ANNONS