Tusentals västsvenska jobb borta

Tusentals fasta industrijobb har försvunnit från Västsverige sedan finanskrisen – trots att verkstadsbolagen nu har återhämtat sig helt. – Att vända den trenden är svårt, säger Fredrik Wadsten, delägare på expertorganisationen Triathlon Group.

ANNONS
|

Den västsvenska industrin går rekordstark. Omsättningen för de 100 största industriföretagen i regionen ökade med 16 procent förra året och försäljningen är nu, för första gången, tillbaka på samma nivå som före krisen 2008. Det visar Triathlons årliga Verkstadsrapport.

Men antalet anställda hänger inte med. 2007 hade de 100 största verkstadsbolagen runt 60 000 anställda – i dag har de omkring 53 000.

– Det beror dels på de rationaliseringar och effektiviseringar av verksamheten företagen tvingades göra 2008, i kombination med att strukturen ändrades mot färre fasta anställda och fler bemanningsanställda. De största verkstadsbolagen har också minskat sin förädlingsgrad, hur mycket arbete utöver sluttillverkningen de utför, kontinuerligt under åren. På 80- talet köpte de in omkring 45-50 procent av slutkomponenterna, i dag är den siffran runt 70 procent, säger Fredrik Wadsten.

ANNONS

7000 jobb har flyttat

Jobben har alltså flyttat från verkstadsbolagen till både bemanningsföretag och underleverantörer i såväl Västsverige som i till exempel Asien. I Västsverige är det främst de enklare industrijobben som försvunnit, medan antalet ingenjörer ökat.

Samma slags utveckling ses i både resten av Europa och i USA. Ett av Donalds Trumps starkaste vallöften var som bekant att ”ta hem” industrijobben från Kina.

Fredrik Wadsten tror dock att utvecklingen är svår att stoppa.

– Många av företagen som gör de här förändringarna är väldigt exportberoende och måste kunna konkurrera med sin produkt på den globala marknaden. Då är naturligtvis tillverkningskostnaden en viktig faktor. Jobb inom till exempel teknikutveckling handlar inte om kostnader på samma sätt, de jobben har vi goda möjligheter att konkurrera om i Västsverige, säger han.

Stark konjunktur

De senaste två åren har varit mycket gynnsamma för regionens verkstadsbolag. Omsättningen har ökat starkt och under 2015 ökade också antalet anställda något i branschens 100 största företag. Bolagen själva tror också att framtiden nu ser ännu ljusare ut – 68 procent av de tillfrågade företagen i Triathlons undersökning tror att omsättningen fortsätter öka under 2017.

Konsultbolagens egna experter har dock en delvis annan bild.

– Vi ser just nu en tendens till inbromsning i såväl USA som Kina och Europa. Flera av de tidiga konjunkturindikatorerna, som till exempel transportsektorn i USA, bromsar in. Samtidigt har Kina minskat sina investeringar i infrastruktur. Det finns tendenser som pekar mot en viss avmattning av konjunkturen under 2017, även om det är från höga nivåer, säger Fredrik Wadsten.

ANNONS

Olika syn hos experter och företag

Han beskriver skillnaden mellan företagens och experternas syn på läget som ganska naturlig.

– Det är nästan alltid så att man som enskilt företag drar ut kurvan från där man står, och tror att trenden fortsätter, säger Fredrik Wadsten.

Finns det några risker med glappet mellan er och de enskilda företagens bedömning?

– Om branschen behöver bromsa snabbare än företagen själva tror, kan det hända att svängningen i omsättning, antalet anställda och rörelsemarginaler blir större. Företagen är dock bättre förberedda för sådana inbromsningar nu, efter lärdomarna av finanskrisen, säger Fredrik Wadsten.

Fakta: Fyra viktiga siffror

  1. 52 911 personer var anställda i de 100 största västsvenska verkstadsbolagen under 2015.
  2. 329 miljarder kronor omsatte samma bolag förra året. Det är 16 procent högre än under 2014. Samma siffra för hela Sveriges industri är en ökning på 11 procent.
  3. 61 procent av de tillfrågade företagen tror att rörelsemarginalen ökar nästa år. 40 procent av dem tror att den stiger främst på grund av ökade kostnadsbesparingar, 37 procent anger ökad försäljning som huvudanledningen.
  4. 41 procent av de tillfrågade företagen i undersökningen uppgav att de har ökat sina investeringar i verksamheten under året. 15 procent tror att de egna investeringarna minskar under 2016.

Källa: Verkstadsrapporten 2016/17.

ANNONS