Många studenter som blivit antagna till universitet eller högskola letar nu bostad. Studentboende i mobila containrar i Sundbyberg. Arkivbild.
Många studenter som blivit antagna till universitet eller högskola letar nu bostad. Studentboende i mobila containrar i Sundbyberg. Arkivbild.

Tusentals studentlägenheter saknas

Antagningsbeskeden till högskolor och universitet har nu kommit och många blivande studenter saknar bostad. Just nu saknas tusentals studentlägenheter, enligt Studentbostadsföretagen.

ANNONS
|

Simon Andersson är 22 år och bor i Säter i Dalarna och han letar nu med ljus och lykta efter ett studentboende i Nyköping.

- Jag har nyligen blivit antagen till en utbildning i fiberteknik och letar nu efter ett boende där tillsammans med en kompis. Nu har vi annonserat på bostadssajter på internet, via sociala medier och gjort intresseanmälningar hos olika bostadsföretag, berättar han.

ANNONS

Enligt den undersökning som Studentbostadsföretagen gjort saknas nu 16500 studentbostäder på 13 orter i Sverige. I Stockholm är behovet störst. Där behövs 10000 nya studentlägenheter.

I Falun och Helsingborg behövs ett fåtal bostäder och på sex andra orter behövs 1000 studentlägenheter eller fler.

Lättare i Lund

AF Bostäder i Lund prioriterar nya studenter och i år är det lättare än på länge att få en studentbostad där, berättar stiftelsen AF Bostäders försäljningschef Claes Hjortronsteen.

- Det beror på att universitetet dragit ner på utbildningsplatser i år. 1900 nya studenter, så kallade novischer, har ställt sig i vår bostadskö sedan det första antagningsbeskedet kom. 40 procent av dessa kommer att få en bostad via oss, säger han

Att 1900 nya studenter köar i Lund den här tiden på året är 15 procent färre jämfört med förra året.

Projekt skjuts upp

Undersökningen visar att nyproduktionen av bostäder ökar på flera platser i landet, men att många projekt skjuts på framtiden. Brist på mark, långa planprocesser och höga byggkostnader anges som främsta hindren för ytterligare ökad nyproduktion av studentbostäder.

ANNONS

Studentettor är den vanligaste bostadstypen när det gäller nyproduktion. Kompislägenheter och lägenheter är också vanliga, men att bygga studentkorridorer är ovanligt idag. I två olika projekt pågår dock bygget av korridorer i Sverige

Universiteten och högskolorna i landet ökar i höst sin antagning jämfört med höstterminen 2015, från 265714 till 267966. Bland lärosätena som ökat sin antagning återfinns bland andra Handelshögskolan i Stockholm, Chalmers tekniska högskola, Sverige lantbruksuniversitet, och universiteten i Umeå, Göteborg, Karlstad och Örebro.

Fakta: Behov av studentbostäder

Städer som har behov av fler studentbostäder

Stockholm

Uppsala

Umeå

Göteborg

Helsingborg

Luleå

Linköping

Växjö

Lund

Falun

Varberg

Karlskrona

Malmö

Fakta: Studentbostadsföretagen

ANNONS