Turer kring livbolag oroar sparare

ANNONS
|

AMF Pension och dess guldkantade pensionsavtal har varit i hetluften den senaste tiden. Dessutom har börsnedgången gjort att AMF Pension tvingats göra ett så kallat återtag. Det innebär att spararnas pensionskapital skrivs ned i värde. Det kan påverka både pågående och framtida pensionsutbetalningar även om återtaget på lång sikt har ganska liten betydelse.

- Alternativet är att återbäringen hålls igen under längre tid men det går inte att komma ifrån att återbäringen måste återspegla bolagets totalavkastning. Det är också det mest rättvisa agerandet för nya och gamla sparare, säger Gustav Axehult, livbolagsanalytiker på Söderberg & Partners.

Ovanpå detta kom nyligen en rapport där Finansinspektionen konstaterade att livbolagen inte beräknar livslängden för spararna rätt. För korta livslängdsantaganden gör att värdet av pensionskapitalet i själva verket är lägre än det som redovisas. Om pensionsspararna lever längre krävs ju mera pengar för att kunna betala ut pensionerna under hela livstiden.

ANNONS

Allt det här gör många pensionssparare oroliga. Men faktum är att år 2008, som isolerad företeelse, har de traditionella pensionsförsäkringarna ändå gett en bättre avkastning än många fondförsäkringar som följt med börsens störtdykning mycket djupare. Stockholmsbörsen sjönk med över 40 procent i genomsnitt förra året.

Bland de livbolag som klarade sig bäst i fjol hittar man Länsförsäkringar Liv, KPA och Nordea.

- Men tro för den skull inte att det är de bästa livbolagen. Beror den bra avkastningen på att bolaget innan krisen hade en dålig ekonomi, låg solvens, och var tvunget att ha en stor del räntebärande papper istället för aktier så gör inte det nödvändigtvis bolaget bäst i dagsläget. Flera bolag med låg solvens fick en riktigt bra avkastning när räntorna föll under slutet av 2008, säger Gustav Axehult.

Enligt honom står AMF Pension starkast idag. Men även Länsförsäkringar Liv, Skandia Liv och SEB Trygg Liv Gamla har en god solvens, men en låg konsolidering, vilket kortsiktigt talar för låg återbäring. På längre sikt, däremot, kan de ge bra avkastning och återbäring till sina sparare. De har stabil ekonomi och kan därför placera mer av sparkapitalet i aktier.

Det finns regler som styr det här. Ju högre solvens, det vill säga förmåga att betala tillbaka den garanterade delen till sina sparare, desto högre aktieandel får bolaget ha.

ANNONS

Därför blev de ekonomiskt stabilare livbolagen också hårdare drabbade under det extrema fjolåret. Aktier innebär som bekant risk men också möjlighet till högre avkastning. Livbolagen förvaltar både privat sparade pensionspengar och många av de pensioner som sätts av till de anställda via kollektivavtalen. Flytträtt finns i de flesta fallen men inte alltid, det beror på vad som står i avtalet. Om du är missnöjd med ditt livbolag kan du ha möjlighet att flytta ditt pensionskapital. Men gör en ordentlig analys av konsekvenserna först, säger Gustav Axehult.

- Det är ett viktigt val. På lång sikt betyder en avkastning på några procentenheter mer mycket för pensionen. Så ska du spara länge ska du leta efter ett livbolag som har hög solvens och kan ta högre risk, säger han.

Så fungerar livbolagen

garanterad ränta
återbäringsränta

Solvensen

Konsolidering

återtag

Finansinspektionen

ANNONS