Allt fler som säljer bostadsrätter tvingas sänka priset. Arkivbild.
Allt fler som säljer bostadsrätter tvingas sänka priset. Arkivbild.

Tufft för säljare på bostadsmarknaden

"Tydlig nedgångsperiod på marknaden och inget pekar på snabb uppgång", sammanfattar Svensk mäklarstatistik bostadsåret 2017. Samtidigt ser Hemnet ett kraftigt ökat utbud av bostadsrätter jämfört med förra året.

ANNONS
|

- Det är det som har påverkat marknaden. Utbudet är stort, köparna har blivit mer kräsna, de har mer att välja på. Säljarna har haft tufft att anpassa sig till det nya läget. Det tillsammans har skapat en trögare marknad, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet, i en summering av det gångna bostadsåret.

Antalet bostadsrätter till salu var 68 procent fler under vecka 48 i år jämfört med samma vecka i fjol, visar siffror från Hemnet.

ANNONS

Tillbakadragna annonser

Under perioden augusti till november i år gjordes dessutom totalt 4379 prissänkningar på bostadsrätter på bostadssajten – en ökning med 233 procent jämfört med förra året. Även antalet återpubliceringar – bostaden läggs ut, dras tillbaka och läggs sedan ut igen – har ökat med 67 procent på Hemnet under samma period.

- Det har varit svårare för köpare och säljare att mötas. Då har fler säljare valt att dra tillbaka sin försäljning och sedan gå ut igen. Sammantaget är det ganska mycket som talar för att det kommer att vara ett högre utbud även i början på nästa år, säger Tell.

Bilden delas av Svensk mäklarstatistik. Där är uppfattningen att den nu inledda nedgången på bostadsmarknaden kommer att förstärkas av den allmänna avmattning som alltid sker runt jul och nyår. Till det kommer det större utbudet och den generella oron på marknaden.

- Vi har inlett en tydlig nedgångsperiod på marknaden. Det är ingenting som pekar på att det skulle vända uppåt de närmaste månaderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

ANNONS

Hur länge?

Den fråga som många ställer sig är hur länge denna lugnare period på bostadsmarknaden kommer att vara. Vid de två senaste sättningarna i marknaden, vid Greklandskrisen runt 2010 och vid Lehmankraschen 2008, varade perioderna under åtta respektive tretton månader.

- Den här nedgången ska ses i perspektivet av att vi har lämnat ett antal år av kraftiga prisuppgångar bakom oss. En avmattning eller nedgång måste komma förr eller senare. Bostadspriser kan inte öka med 10–15 procent varje år samtidigt som inflation och löneökningar ligger på noll, en eller två procent, säger Sandegren.

TT

ANNONS