Ylva Berg, vd för Business Sweden, under Löfvens statsbesök i USA.
Ylva Berg, vd för Business Sweden, under Löfvens statsbesök i USA.

Trump gladde och oroade näringslivshöjdare

En engagerad Donald Trump frågade ut Saabs vd om bolagets flygplan och ville veta mer om 5G. Men de blågula företagsledare som var med statsminister Stefan Löfven (S) i Vita huset kunde inte få USA:s president att ändra åsikt om de höjda ståltullarna.

ANNONS
|

- Vi hade alla samma intryck att det här är något Donald Trump känner väldigt starkt för, säger Business Swedens vd Ylva Berg som var med i Ovala rummet.

- Vi insåg nog ganska snabbt att det skulle bli svårt att få honom att ändra sig om ståltullarna.

ANNONS

Oro för störningar

Men delegationen underströk olägenheterna och nackdelarna med de chockhöjningar av tullavgifter på stål och aluminium som presidenten aviserade i förra veckan.

Näringsminister Mikael Damberg (S) som också var med i Vita huset säger att Trump gav uttryck för starka känslor, att han verkligen anser att USA har blivit illa behandlat av omvärlden. Men Damberg varnar samtidigt för att dra några slutsatser innan ett definitivt beslut har fattats om tullarna, något som väntas senare i veckan.

- Nästan hela Republikanska partiet är ju emot det här. Ett potentiellt handelskrig är inte i någons intresse, det vore allvarligt, säger näringsministern.

Lastbilstillverkaren Volvo AB:s vd Martin Lundstedt vill heller inte ta ut något i förskott. Men visst oroar tanken på amerikanska handelshinder.

- Man är alltid orolig för att en väldigt samlad global ekonomi, som det är just nu och som går uppåt, ska få sig störningar. Vi har ju tidigare sett att olika typer av tullar eller handelsrestriktioner hämmar ekonomisk utveckling, säger han till TT i samband med statsministerns besök på Volvo Group Trucks i Hagerstown i Maryland.

ANNONS

Jämförde flygplan

I Vita huset ville Donald Trump prata med varje svensk företagsledare och han var frågvis och fokuserad, enligt uppgift. Presidenten pratade med Ericssons vd Börje Ekholm om 5G och hade en lång dialog med Saabs vd Håkan Buskhe där han ville jämföra kapaciteten hos amerikanska och svenska stridsflyg.

”Jag är mycket glad över presidentens och administrationens intresse för våra produkter, framförallt det stora intresset för våra sensorer. Vi hade även ett intressant samtal om vår flygkapacitet”, säger Buskhe i ett uttalande till TT om träffen.

Sverige är tredje land i världen att få in en grupp företagsledare till ett möte med president Trump. Tidigare har det gjorts av Kanada och Tyskland. Ylva Berg säger att det var tydligt att presidenten förstår företagande, något som även märktes vid den efterföljande presskonferensen där Trump hyllade svenskt näringsliv.

TT:s utsända, Maryland

Fakta: Svenskamerikansk handel

Sveriges varuexport till USA, den viktigaste exportmarknaden utanför Europa, uppgår till omkring 75 miljarder kronor. Importen från USA uppgår till cirka 30 miljarder kronor.

USA är Sveriges viktigaste investeringsmarknad. Cirka 1200 företag med anknytning till Sverige verkar i USA (bland dem Volvo Trucks och Astra Zeneca) vilket beräknas skapa över 360000 arbetstillfällen, enligt en ny rapport.

I Sverige finns omkring 1500 amerikanskägda bolag (bland dem exempel Facebook och Apple) vilka sysselsätter närmare 70 000 personer.

Källa: Utrikesdepartementet

ANNONS