Trumpångest präglade Davosmötet

Ångesten inför vad Donald Trump ska göra som USA:s president är global, åtminstone på elitnivå. Det var tydligt på veckans Davosmöte, där deltagare pratade om en världsordning som skakas i sina grundvalar.

ANNONS
|

Vad händer när Trump nu ska försöka genomföra den protektionism han vann USA-valet på? Det var den stora frågan när den globala makteliten samlades på Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos i veckan.

Positiva utsikter från tunga prognosmakare, däribland Internationella valutafonden (IMF), hjälpte inte mycket för att höja stämningen.

- På den politiska sidan finns det nästan en världsångest, säger den före detta finansministern Anders Borg.

ANNONS

Grundbultar angrips

Borg var på sitt första Davosmöte 1993 och är därmed en av de svenska veteranerna på plats. För WEF leder han arbetet med finansiell inkludering, som går ut på att tillsammans med regeringar och Världsbanken skapa krediter som kan användas av de två miljarder världsmedborgare som i dag saknar en relation till banksystemet.

En annan av de över 20 svenska deltagarna på mötet är EU-kommissionären Cecilia Malmström. Hon har sedan Trumps valseger fått se sitt stora projekt, TTIP-avtalet mellan USA och EU, hamna i frysboxen. Hon varnar för att några av grundbultarna i den västerländska världsordningen nu är på väg att angripas.

- Det finns en viss oro för att den världsordning som USA varit med och skapat efter andra världskriget nu är på väg att skakas. Vi vet inte, men det finns en sådan känsla här, säger hon.

- Vi kan ju bara tolka vad Trump har sagt. Det är väldigt mycket, det är lite motsägelsefullt och det har varit valkampanj. Men om bara hälften är riktigt så är det oroväckande, tillägger hon.

ANNONS

"Mycket retorik"

När hon summerar sin egen slutsats från mötet säger hon:

- Vi lever i en värld där klyftorna mellan människor ökar på många sätt. Därför måste vi se hur vi ska använda handelsavtalen bättre och inkomsterna från dem till en bättre fördelningspolitik.

Men alla på mötet var inte lika bekymrade inför Trump.

- Det är mycket retorik. Det ska man ha klart för sig. De här relationerna har ju byggts upp under många decennier och det finns nog inte i någons intresse att riva ner det, säger oljemiljardären Torbjörn Törnqvist.

Som många affärsmän använder han Davosmötet för att bland de 3000 deltagarna bygga nätverk och komma åt viktiga kontakter.

- Här finns skarpa hjärnor med intressanta idéer som ser framåt.

ANNONS

"Turbulent och förvirrande"

På mötet deltar även vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Hon leder en arbetsgrupp inom WEF som tittar på framtidens finansiella och monetära system.

- Jag tror att världen kommer fortsätta vara turbulent och förvirrande, säger hon om världsläget.

- Vi lever i en väldigt spännande och hoppingivande, men också väldigt svår, övergångsperiod. Många känner sig avhängda från den tekniska utvecklingen, från globaliseringen, tillägger hon.

I backspegeln, när hon tittar på hur finanskrisen hanterats av centralbanker runt om i världen, ser hon att penningpolitiken kan ha bidragit till de ökade klyftor som banat väg för populism och protektionism.

Hon varnar samtidigt för en utveckling där populister som Trump vid makten börjar urholka centralbankernas oberoende ställning gentemot sittande regeringar.

- Att politiker och andra tycker saker om centralbankernas politik och uppdrag är en del av ett vitalt samhälle. Men om åsikterna sedan börjar omsättas i tillsättningar och lagförändringar, då är vi ute på en mycket farlig väg.

ANNONS

Fakta: Xi Jinping imponerade med frihandelstal

Förutom oron och osäkerheten inför Donald Trumps tillträde som president präglades Världsekonomiskt forum i Davos av veckans klargöranden från Storbritanniens premiärminister Theresa May om de brittiska planerna för EU-utträdet.

Mötesdeltagarna fick även se en kinesisk president delta för första gången sedan mötena började arrangeras på 1970-talet. President Xi Jinping höll ett brandtal för frihandel, som imponerade på många bedömare.

På det årliga mötets hundratals paneldebatter, möten och seminarier deltog 3000 personer, alltifrån stats- och regeringschefer till chefer för många av världens största företag. Mötena inkluderar även rader av frivilligorganisationer och fackförbund - allt bevakat av ett stort mediauppbåd i den lilla schweiziska alpstaden Davos, 1500 meter över havet.

ANNONS