Transports förbundsordförande Lars Lindgren avgår. Arkivbild.
Transports förbundsordförande Lars Lindgren avgår. Arkivbild.

Transport fick nog av sin ordförande

ANNONS
|

Aftonbladet har i veckan rapporterat om hur Lindgren struntat i fackets oskrivna alkoholpolicy och köpt sprit för fackets pengar – trots att han tidigare varit öppet kritisk mot just den typen av beteende.

Lindgren har försvarat sig med att policyn för representation, om max två glas vin eller öl per person på fackets bekostnad, inte är huggen i sten.

Därutöver handlar det om hur han utnyttjat förbundets bil, att en vuxen son bott i hans tjänstelägenhet och att han brukar låta en person följa med på tjänsteresor i Europa.

ANNONS

Sedan Aftonbladet frågat Lindgren om sju av hans egna spritnotor som förbundet betalat, kallade han till krismöte på Transport.

Efter ett extrainkallat styrelsemöte på fredagseftermiddagen avgick Lindgren med omedelbar verkan, skriver tidningen Transportarbetaren :

- Jag kan inte fortsätta som ordförande utan att känna förbundsstyrelsens fulla stöd.

"Bryr mig inte"

Till TT säger Lindgren att han inte brutit mot något regelverk för alkohol, boende eller tjänstebil.

- Det tänker jag inte svara dig på. Jag har förklarat den situationen för vår förbundsstyrelse. Det räcker med det.

- Jag sade att det räcker med det. Jag är numera inte förbundsordförande i det här förbundet så jag behöver inte vara så artig och trevlig längre.

ANNONS

TT: Men du förstår varför jag frågar?

- Du, jag bryr mig inte om varför du frågar eller inte. Jag har företagit sådana här resor sedan många år tillbaka och har inte brutit mot regler eller policy som förbundet har. Och så är det bra med det.

Pekar ut läcka

- Nej, det har jag inte och nu har jag tyvärr inte tid med dig längre.

Efter sin avgång talade Lindgren till personalen på förbundskontoret. Enligt Transportarbetaren sade han att en arbetskamrat på förbundskontoret kopierat handlingar och lämnat ut uppgifter till medier.

- Om man är på ett fackförbund eller ett företag som inte omfattas av offentlighetsprincipen väntar man sig faktiskt inte att interna dokument ska hamna hos pressen, säger han till TT.

ANNONS
TT

Fakta: Fackliga skandaler vi minns

• 2016 avslöjade Aftonbladet spritfester och porrshower på Kommunals lyxkrog i Stockholm samtidigt som krog- och konferensverksamheten gick med 320 miljoner kronor i förlust. Ordföranden Annelie Nordström avgick.

• 2004 visade det sig att avdelningsstyrelsen och ombudsmän på Metalls avdelning 112 i Trollhättan roat sig kungligt på resor till Köpenhamn och Bryssel. Fackpengar brändes bland annat på dryga spritnotor och porrklubbsbesök. Hela styrelsen avgick.

• 1976 valde Transportarbetareförbundets tunge ordförande Hans Ericson att fira nyår på Kanarieöarna. Spanien var då fortfarande diktatur, Franco hade nyligen dött, och enligt LO: styrelse skulle landet bojkottas. Men där satt "Hasse Hoffa" vid poolen med en svällande kalaskula över badbyxorna. Dessutom på en hotellanläggning ägd av Svenska arbetsgivareföreningen. Därutöver med resan betald av charterbolaget Scanair. Det blev en klassisk bild som ledde till att Hans Ericson uteslöts ur LO:s styrelse. Otroligt nog lyckades han klamra sig fast i Transports styrelse till 1980.

ANNONS