Trafikverket och Post- och telestyrelsen (PTS) begär undantag från strejken då den kan allvarligt påverka vitala samhällsintressen. Arkivbild.
Trafikverket och Post- och telestyrelsen (PTS) begär undantag från strejken då den kan allvarligt påverka vitala samhällsintressen. Arkivbild.

Trafikverket: Strejk kan stoppa tåg

Den varslade strejken inom IT- och telekomsektorn skulle leda till att all tågtrafik stoppas. Det hävdar Trafikverket, som begär omfattande undantag.

ANNONS
|

- Vi kan ju inte skicka ut några tåg på linjerna om det blir fel därute så att människor blir stående, inte minst i norra Sverige där det fortfarande finns vinter och snö, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till Ekot i Sveriges Radio.

Trafikverket pekar också på att strejken kan få stora konsekvenser för malm-, olje- och träindustrin.

Tidigare har Post- och telestyrelsen (PTS) begärt undantag från konfliktåtgärderna som facken Unionen, Sveriges Ingenjörer och Seko har varslat om. Konflikten handlar om pensionsvillkor. PTS varnar för att strejken allvarligt kan påverka vitala samhällsintressen och begär undantag.

- Det kan gälla liv och död om vissa IT-tekniker går ut i strejk, säger Hans Åkermark vid PTS nätsäkerhetsavdelning, till Ekot.

PTS vill att verksamheter inom bland annat transportsektorn, hälso- och sjukvård, regeringen och regeringskansliet ska uteslutas från strejken. Samtidigt betonar myndigheten att den inte tar ställning i arbetsmarknadskonflikten.

Beslut kommer att tas på måndag av representanter från fack och arbetsgivare om eventuella undantag.

ANNONS