En självkörande resväska, CX-1 från kinesiska ForwardX, kommer snart att kunna följa ägaren – som slipper släpa den efter sig. På bilden visades den upp för medierna inför öppnandet av CES.
En självkörande resväska, CX-1 från kinesiska ForwardX, kommer snart att kunna följa ägaren – som slipper släpa den efter sig. På bilden visades den upp för medierna inför öppnandet av CES.

Tio nya prylar som sticker ut på CES-mässan

Framtidens elektronik ser dagens ljus – eller fantiseras om – på mässan CES i Las Vegas i USA. Nyheterna har duggat tätt inför mässans öppnande, men vissa sticker ut mer än andra.

ANNONS
|

1. Kinesiska ForwardX utvecklar en självkörande resväska, CX-1, som följer ägarens minsta fotspår. Tekniksajten Cnet skriver att den spårar ägaren med teknik för ansiktsigenkänning och ett armband som fästs runt handleden om sikten skyms. ForwardX räknar med att börja sälja väskan i slutet av året.

2. Finska Nokia börjar snart sälja en digital platta, Nokia Sleep, som läggs under madrassen för att registrera sömnen, enligt The Verge. Madrassen kan kopplas till en hälsoapp och andra smarta enheter i hemmet, till exempel lampor, termostat och persienner.

3. Den som inte tycker om att prata högt om toalettbestyren kan hoppa över den här punkten. Amerikanska Kohler visar upp en hel badrumsserie som styrs med röstkommandon: dusch, badkar, toalettstol, spegel och en diskbänk, skriver Tech Crunch.

ANNONS

4. Sydkoreanska Innomdle Lab bidrar till den tekniska utvecklingen med ett armband, Sgnl, som omvandlar telefonsignaler till vibrationer som i sin tur förvandlas till ljudvågor. Användaren ska på så sätt kunna lyssna på ett telefonsamtal genom att hålla fingrarna mot öronen, skriver The Verge.

5. Från samma land som Innomdle Lab kommer en ihoprullbar 65-tumstv. Ett videoklipp på tekniksajten Digital Trends visar hur LG:s nya tv-skärm skjuter upp ur en betydligt mindre låda i botten av anordningen, och hur den därefter rullas ihop genom att återgå till lådan.

6. Japanska Toyota visar upp planerna på ett självkörande fordon som ska kunna användas som taxi eller som ett portabelt hotell eller restaurang. E-palette finns än så länge bara som datoranimation i Toyotas reklam. Det är inte känt när fordonet börjar säljas, skriver Forbes.

7. Amerikanska Bell Helicopter har släpat med sig hytten till en elektrisk helikopter som är under utveckling, men resten av flygfarkosten stannade i laboratoriet, skriver The Verge. Företaget tror att en flygfärdig prototyp av FCX-001 kan visas upp i början av tjugotalet, och att en färdig produkt kan säljas i mitten av nämnda årtionde.

8. Kinesiska biltillverkaren Byton presenterade sin första kärra genom att företagets grundare körde upp den på scenen under ett event inför CES. Bilen är en eldriven stadsjeep med självkörande egenskaper, pekskärm i ratten, och som helt saknar en utstickande antenn och klassiska dörrhandtag för att minska luftmotståndet, skriver Tech Radar.

ANNONS

9. Den franska kosmetikajätten L'Oreal tar upp kampen mot solens skadliga strålar. En batterilös pryl, UV Sense, som är mindre än en tumnagel mäter UV-strålningen som bäraren utsätts för, och kommunicerar siffrorna till en app. Produkten väntas i handeln under nästa år, enligt Cnet.

10. Amerikanska Matrix Industries har redan visat upp en träningsklocka som uteslutande drivs av värmen från handleden. Men nu kommer en ny version, Powerwatch X, som dessutom kan ta emot notifikationer från en mobiltelefon som ansluts genom blåtand, skriver The Verge.

TT

Fakta: CES

Teknikmässa i Las Vegas i USA som har arrangerats varje år sedan 1967.

Hålls öppen under fyra dagar (9–12 januari). Fler än 3900 företag ställer ut, företagsrepresentanter från 150 länder finns närvarande och runt 170000 besökare väntas.

Tekniska innovationer som presenterats på CES under åren är bland andra videokameran (1981), HD-tv:n (1998), blu-rayspelaren (2003) och surfplattan (2010).

Källa: CES

ANNONS