Bilden ljuger. Mikael Bodin, skatteinformatör i Göteborg, vurmar i själva verket för e-deklaration.
Bilden ljuger. Mikael Bodin, skatteinformatör i Göteborg, vurmar i själva verket för e-deklaration.

Tio deklarationstips i elfte timmen

ANNONS
|

Trenden går mot att allt fler är ute i god tid med sina deklarationer. Mikael Bodin är informatör på Skatteverket i Göteborg och har sett en förändring.

– Allt fler är tidigt ute. Om det förut var lite av en sport att vara sent ute, så är folk snabba nu och vill se om de får tillbaka något, säger han.

Ett skäl till att fler lämnar in sin deklaration tidigt kan vara att allt fler E-deklarerar.

– Det ser ut att gå mot rekord, säger Mikael Bodin.

Antalet e-deklaranter har ökat stadigt sedan deklarationssättet infördes i början av 2000-talet. I fjol valde 5,2 miljoner personer, eller 67 procent av deklaranterna, att använda e-tjänsten på Skatteverkets sajt, mobilappen, sms eller en knapptelefon.

ANNONS

Och redan under första e-deklarationsdagen 2015, den 19 mars, hade mer än 192 000 personer godkänt sina uppgifter. 50 000 fler än i fjol. Totalt loggade nästan 1,6 miljoner människor in på e-tjänsten den dagen.

Vilka är de största fördelarna med att e-deklarera?

– Att du får en kvittens på att deklarationen är inlämnad, så att du slipper riskera att få förseningsavgift. Dessutom får du tillbaka pengar mycket snabbare, om du ska få det. Det beror på att hanteringen går snabbare, man behöver inte sortera och scanna in papper. Deklarationen går rätt in i systemet och man minimerar risken för fel med summeringar. Man ser att allt är med, så det är absolut att rekommendera.

En för sent inlämnad deklaration kan ge 1 000 kronor i förseningsavgift. Hinner det passera mer än tre månader efter den 4 maj måste man betala 1 000 kronor till och efter fem månader ytterligare 1 000. Totalt max 3 000 kronor i förseningsavgift alltså. Sista steget, om man inte lämnar in sin deklaration överhuvudtaget, är så kallad skönsbeskattning. Då uppskattar Skatteverket ens inkomst på egen hand och man riskerar att få betala skattetillägg.

Fakta: Tio sista-minuten-tips

1. Använd e-tjänsterna tillsammans med e-legitimation eller säkerhetskod. Då ser du att deklarationen kommit in i tid. På Skatteverkets sajt kan alla ändringar och avdrag göras, medan appen i telefonen begränsar sig till reseavdrag. Om man lämnar in sin deklaration på papper får man vänta till augusti på pengarna (om man ska få några tillbaka).

ANNONS

2. Om du till exempel har sålt bostad eller värdepapper är det extra angeläget att e-deklarera. Bilagorna finns där färdiga att använda och har du sålt en bostadsrätt ska uppgifter om exempelvis kapitaltillskott ha kommit in från bostadsrättsföreningen och vara förifyllda. Det är dock bra att kontrollera alla uppgifter. Sifferuppgifterna summeras också automatiskt i e-tjänsten till skillnad från när man jobbar med papper och penna.

3. Titta i Skatteverkets avdragslexikon på nätet om du är osäker. Där finns avdragen från a till ö.

4. På skatteverket.se finns mycket information. Det går även att ringa skatteupplysningen på nummer 0771/567 567 och ställa sina frågor. Telefontiderna är klockan 10 till 22 söndag 3 maj och 8 till 24 måndag 4 maj. Men tänk på att det är mycket folk som ringer.

5. Det snabbaste och säkraste sättet att få tillbaka skattepengar är att du anmäler ditt bankkonto till Skatteverket. Det har de flesta redan gjort och då finns uppgifterna där, men har du inte anmält konto så gör du det enklast i samband med att du deklarerar.

6. Är du osäker på om ett avdrag är riktigt kan du skriva i deklarationen hur du har gjort och så kan en handläggare titta på det. I avdragslexikonet finns även rättsfall beskrivna.

ANNONS

7. Gemensamt hushåll? Glöm inte att undersöka om ni kan tjäna på att fördela räntor mellan makar och fördela rut och rot.

8. Undersök också om du har möjlighet att dra av resor, det är det vanligaste avdraget.

9. Skulle du ha svårigheter med att deklarera kan du låta ett ombud göra det. Och det går att skjuta på inlämningsdatumet, men då krävs att det finns särskilda skäl. "Har man en god anledning, som att man ligger på sjukhus eller någonting, så får man höra av sig till Skatteverket och se om man kan få det" säger Mikael Bodin på Skatteverket. Längre resor utomlands samt tjänsteresor kan också vara giltiga skäl att få anstånd.

10. Det är viktigare att deklarationen lämnas in i tid än att den är helt komplett. Det går bra att lägga till uppgifter efter att deklarationen landat hos Skatteverket. Som exempelvis avdrag du inte har tänkt på tidigare. Via e-tjänsten kan du komplettera hela året. Om du har fått slutskattebeskedet kan du begära omprövning i fem år.

Läs också: Sänkt ränta kan bli skattechock

Fakta: Viktiga datum

4 maj. Då ska inkomstdeklarationen senast lämnas in. Räknar man med restskatt kan man göra en inbetalning senast då för att slippa ränta.

ANNONS

8-12 juni. Under veckan betalas eventuell skatteåterbäring tillbaka till personer som e-deklarerat. Förutsatt att deklarationerna godkänts utan ytterligare granskning och att man senast den 4 maj anmält ett konto dit pengarna ska betalas ut.

15-18 juni. Slutskattebesked skickas ut till e-deklaranter.

30 juni. Beslut om fastighetstaxering skickas ut.

5-14 augusti. Eventuell skatteåterbäring betalas till dem som deklarerat på papper och/eller granskats färdigt. Det kan också dröja till senare om det är mycket som behöver kontrolleras.

Fakta: Så många deklarerar sista dagen

• 312 336 personer väntade med att e-deklarera till sista deklarationsdagen 2014.

• Det totala antalet inlämnade deklarationer den dagen är däremot oklart eftersom pappersdeklarationerna inte registreras alls förrän efter sista datumet.

• 83 400 personer tvingades betala förseningsavgift för att de lämnade in deklarationen för sent 2014. En ökning med 15 000 jämfört med året innan.

Kontrollera att uppgifterna stämmer.

Om du har en komplicerad deklaration och exempelvis sålt bostadsrätt, villa eller värdepapper kan det vara bra att deklarera så tidigt som möjligt.

Om du vill göra avdrag för rot, rut eller räntor men inte tjänat tillräckligt kan avdragen gå att omfördela inom hushållet.

ANNONS