När Teslas vd Elon Musk redovisat färdigt om fortsatta förluster på onsdagskvällen, började han avslöja detaljer om Teslas nya utmanare i fordonsindustrin. Arkivbild.
När Teslas vd Elon Musk redovisat färdigt om fortsatta förluster på onsdagskvällen, började han avslöja detaljer om Teslas nya utmanare i fordonsindustrin. Arkivbild.

Tesla gasar på trots förlustsiffror

Teslas vd Elon Musk är känd för sina stora visioner och påkostade framtidsprojekt. Det var inget undantag på rapportdagen då han avslöjade nya detaljer om den eldrivna långtradaren och Model Y.

ANNONS
|

Nyligen twittrade Teslas vd Elon Musk om att långtradaren, som inofficiellt kallas "Tesla Semi", kommer att avtäckas i september. Det är bara några månader efter att lågprismodellen Model 3 går in i massproduktion.

Nu berättar vd:n att produktionen för långtradaren kommer att gjutas i liknande former som Model 3, för att skala ned på kostnaderna och öka försäljningsmarginalerna.

Det framhöll Musk inför en rad analytiker efter att rapportens förlustsiffror redovisades på onsdagskvällen, enligt sajten Electrek.

Flera elmotorer

En långtradare från Tesla kommer exempelvis att innehålla flera av de elmotorer som redan har utvecklats för Model 3.

ANNONS

Musk säger också att Model Y, som han beskriver som en helelektrisk suv-modell, kommer att lanseras tidigast 2019 eller senare i 2020.

Model Y kommer att vara extremt viktig för Musk. Den kommer att ha en nyckelroll i att skruva upp den årliga biltillverkningen till en miljon enheter 2020.

Teslachefen avslöjade också att Model Y inte kommer att byggas utifrån samma plattform som Model 3. I stället ska man skapa en ny batteriarkitektur för att minska mängden kablage i bilen och återigen förenkla produktionsprocessen.

Viktigt steg för Tesla

Erik Söderholm, redaktör på elbilstidningen Recharge, tycker att Tesla tar rätt steg i att producera nya modeller så effektivt som möjligt.

- Det är något som äldre och större biltillverkare är mycket bättre på i nuläget. Volkswagen använder sig exempelvis av en arkitektur som gör att nya modeller kan komma ut snabbare och bli enklare att underhålla, säger han.

Så här långt matas analytiker och investerare med lite information om Teslas framtidsfordon. Men om Teslas nästa jätteprojekt "Tesla Semi" ska utmana dagens lastbilsmarknad, måste modellerna ha en batteristyrka som motsvarar kraften i konventionella långtradare, enligt Electrek.

ANNONS

- Tesla har också en tuff utmaning i att svara mot det breda försäljningsnät som de stora lastbilstillverkarna byggt upp genom åren, säger Söderholm på Recharge.

TT

Fakta: Om Tesla

Tesla grundades 2003 av en grupp ingenjörer i Silicon Valley som ville bevisa att elektriska bilar kan vara bättre än bensindrivna bilar.

Miljardären och tech-entreprenören Elon Musk kom in tidigt som storinvesterare och är nu vd för bolaget.

Tesla gör stora förluster, men är ledande på elbilsmarknaden och hinner knappt tillverka bilar i takt med efterfrågan.

I april kunde Tesla redovisa en uppgång i billeveranserna med 69 procent, jämfört med samma period i fjol.

Under första kvartalet i år uppnåddes dessutom ett produktionsrekord på över 25000 fordon. Samtidigt försäkrade Elon Musk att nära 100000 fordon av Model S och Model X ska levereras före juli.

De positiva beskeden har fått aktien att rusa och nyligen gick Teslas börsvärde om traditionella branschjättar som Ford och GM – trots att dessa tillverkar i storleksordningen hundra gånger så många bilar.

Från och med nästa år planerar Tesla att producera 500000 fordon per år, i klass med Volvo Personvagnar.

Källa: Tesla

ANNONS