Telias vd Johan Dennelind presenterar förestagets bokslut för 2017.
Telias vd Johan Dennelind presenterar förestagets bokslut för 2017.

Telias försäljning av östbolag långsamt framåt

Telia glädjer aktieägarna med en höjd utdelning och aktien stiger. Samtidigt meddelar teleoperatören en miljardförsäljning av verksamheten i Georgien.

ANNONS
|

Bra med pengar in i kassan, bättre än vad Dennelind själv hade trott, och en stark balansräkning gör att Telia kan höja aktieutdelningen med 15 procent till 2:30, enligt styrelsens förslag. Det är högre än väntat.

Bakom det underliggande lyftet, rensat för en hel del engångskostnader, ligger kostnadsbesparingar.

- Vi har sänkt kostnaderna mer än vad vi sade att vi skulle göra, sex procent i stället för fem i Sverige, säger Johan Dennelind.

ANNONS

Problem med tillstånd

Intäkterna är däremot inte så mycket att skriva hem om, de står och stampar.

- Det är inget vi kan skryta med i vår bransch, säger Dennelind.

Bland annat har Telia fortsatta problem med fiberutbyggnaden, en lönsam verksamhet, eftersom det är problem med att få tillstånd på många platser. Resultatet blev 47 procents lägre installationsintäkter jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Bolaget redovisar ett rörelseresultat på 6130 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2017. Det kan jämföras med ett rörelseresultat på 8022 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Omsättningen uppgick till 21187 miljoner kronor, jämfört med 21130 miljoner kronor ett år tidigare. Antalet abonnemang sjönk från 23,4 miljoner från utgången av det fjärde kvartalet 2016 till 23,1 miljoner.

Försäljning av Geocell

Inför 2018 skriver bolaget att utdelningen ska ligga omkring 2017 års nivå. Det justerade resultatet förväntas vara i linje med eller något högre än 2017 års nivå.

Aktien stiger drygt tre procent när Stockholmsbörsen öppnar.

Samtidigt meddelar bolaget att man avyttrar sitt innehav i Geocell till det georgiska telekombolaget JSC Silknet för 153 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor.

ANNONS

- Ett pris som vi är nöjda med, säger Dennelind.

Inför försäljningen hade Telia delat upp verksamheterna i de olika östländerna, som tidigare legat tillsamman i bolaget Fintur. Nu är det försäljning land för land som gäller.

- Det är en signal till de köpare som är intresserade av de här verksamheterna att vi väljer att gå vidare på det här sättet, säger Dennelind.

Om förhoppningen att all östverksamhet ska vara borta vid årets slut:

- Det är absolut ambitionen, säger han med tilläget att lösningar är "nära förestående".

Följer riktlinjer

Telia har de senaste dagarna fått kritik i Svenska Dagbladet, bland annat från en hållbarhetsexpert, för att bolaget anlitar en leverantör i Azerbajdzjan där kontrollen över bolaget, Netframe, pekar i riktning mot en hög politiker. Telia har tidigare fått mångmiljardböter för korruptionsaffären i de forna östländerna.

ANNONS

TT: Följer ni era egna riktlinjer och policy i den här saken?

- Absolut, säger Dennelind.

TT: Ni har inga problem med att ni inte riktigt vet vem som äger den här verksamheten?

- Det här är en komplicerad frågeställning. Jag kan garantera dig att det är få som har tagit ansvarsfullt företagande och compliance- och regelefterlevnad så allvarligt som vi har gjort. Vi har bedömt den här frågan grundligt, det kan jag garantera dig. Däremot kommer vi aldrig att gå in på enskilda fall, säger Dennelind.

TT

Fakta: Telias kvartalsrapport

ANNONS