Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171125-finlandesttunnel-570490_se.gp_1.jpg
Med en tunnel mellan huvudstäderna Helsingfors och Tallinn kan tågresenärer ta sig mellan Finland och Estland på 30 minuter.

Tallinntunnel kan snart bli verklighet

Den planerade tågtunneln under Finska viken mellan Helsingfors och Tallinn kan nu vara på väg att förverkligas. Målet är att tunneln ska vara klar om fem år. Tågresan mellan de två huvudstäderna kommer då att ta 30 minuter.

- Kring 70 procent av finansieringen kommer från Kina, resten från finska pensionsbolag och mindre investerare. Men detaljerna är fortfarande öppna, vi har fört inledande diskussioner, säger initiativtagaren Peter Vesterbacka, som också är känd för att vara entreprenören bakom det populära mobilspelet "Angry birds".

Den så kallade Tallinntunneln mellan Finland och Estland ett privat projekt, vilket enligt Vesterbacka innebär att det finns ett större intresse att projektet genomförs så snabbt och billigt som möjligt.

Vesterbackas vision är att skapa ett storstadsområde som knyter ihop Helsingfors och Tallin.

På lördagen undertecknades en viljeförklaring om projektet av utvecklingsbolaget Finest Bay Area, Pöyry, A-Insinöörit och Fira – första steget i att grunda ett konsortium för byggprojektet.

Enligt planen ska tunneln bli över 100 kilometer lång och 17 meter i diameter.

Enligt en preliminär utredning för två år sedan som Finland och Estland genomförde skulle en tunnel mellan länderna kunna vara färdigställd tidigast på 2030-talet.

Fakta: Kinesiska borrar

De maskinerna som ska användas för att borra tunneln kommer totalt att vara tolv stycken. De ska byggas i Kina, som har vidareutvecklat tysk och schweizisk schaktningsteknologi.

Parallellt med tunnelprojektet görs en satsning på utveckling av schaktningsmaskiner.

Mest läst