Cecilia Skingsley, en av sex ekonomer i Sveriges riksbanks direktion, lanserade idén om elektroniska pengar vid en konferens i Stockholm.
Cecilia Skingsley, en av sex ekonomer i Sveriges riksbanks direktion, lanserade idén om elektroniska pengar vid en konferens i Stockholm.

Sverige kan bli först med e-valuta

Sverige var först i världen med att ge ut papperssedlar. Nu ligger vi i framkant när det gäller nedmonteringen av kontantsamhället. Därför överväger Riksbanken att, som första centralbank, införa en elektronisk valuta.

ANNONS
|

Den tekniska utvecklingen med olika elektroniska betalningslösningar har kraftigt minskat behovet av sedlar och mynt. Samtidigt har det också blivit svårare att få tag i kontanter för den som fortfarande föredrar det.

Huruvida de kommersiella bankerna ska bestämma om allmänhetens tillgång till centralbankspengar är något som vice riksbankschef Cecilia Skingsley funderar över. Nu överväger Riksbanken att införa ett elektroniskt komplement till sedlar och mynt som Skingsley valt att kalla en "e-krona".

Ett komplement

Arbetet med att säkerställa ett säkert betalningsväsende ser hon som en av Riksbankens viktigaste uppgifter.

- Till skillnad från pengar som är utgivna av banker så har kontanter som Riksbanken ger ut särskilda egenskaper. De går inte i konkurs och de har statens lagstiftnings- och beskattningsrätt bakom sig, säger hon.

ANNONS

Sedlar och mynt är anonyma, är i sig själva inte räntebärande och innebär ingen kreditrisk så länge de inte är insatta på ett bankkonto.

- Poängen är att även de människor som inte kan, vill eller får tillgång till de kommersiella banktjänsterna också ska få en möjlighet att delta i samhällsekonomin och göra sina dagliga transaktioner. Då skulle en riksbanks-e-krona kunna vara ett alternativ för dem.

Snabb utveckling

I slutet av oktober uppgick värdet på sedlarna och mynten i omlopp till 63 miljarder kronor, 36 procent lägre än för fem år sedan. Sverige är det land i världen där nedmonteringen av kontantsamhället går snabbast. Därför är det bråttom att hitta en relevant lösning, enligt Skingsley, som samtidigt betonar att Riksbanken inte har fattat något beslut om en elektronisk valuta ännu.

Riksbanken har en rad frågor, både tekniska och juridiska, att ta ställning till innan det skulle kunna bli aktuellt att ge ut elektroniska pengar till allmänheten. Hur ska e-valutan betalas ut? Ska valutan exempelvis finnas på någon form av betalkort eller i en app?

ANNONS

- Inom två år ska vi ha tillräckligt mycket svar på våra frågor för att kunna ta ställning, säger hon.

Men kontanterna kommer inte att försvinna, åtminstone inte ännu. E-kronan ska, om den blir verklighet, bli ett komplement.

- Det återstår att se vad Riksbanken egentligen menar med den här idén men vi välkomnar ju alla förslag som gör det enklare för människor att handla och spara, säger Petter Larsson, pressekreterare på Nordea.

Fakta: Sedlar och mynt i cirkulation, årsgenomsnitt

Baserat på den sista dagen i varje månad.

Källa: Riksbanken

ANNONS