Svensken börjar jobba allt senare

ANNONS
|
-I dag kostar det individen väldigt lite att börja studera senare eller dra ut på studierna, säger Anders Forslund, professor på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort en djupdykning i sin arbetsmarknadsstatistik och undersökt vid vilken ålder andelen förvärvsarbetande i olika årskullar nått upp till 75 procent.

Lättare få jobb

För 30 år sedan, 1985, uppnåddes denna gräns redan vid 21 år - något som SCB förklarar med att det på den tiden var relativt lätt att få jobb även för den som saknade högre utbildning. I fjol var det först vid 29 år som tre fjärdedelar hade jobb.

Huvuddelen av förändringen skedde under 1990-talet, enligt Anders Forslund.

-90-talskrisen ändrade på en oherrans massa saker. Dels blev arbetsmarknaden svårare. Men det viktigaste är att vi byggde ut utbildningssystemet, och en del av den utbyggnaden ägde ju rum som en direkt respons på krisen på arbetsmarknaden, säger han.
Mer välutbildade

Som en följd har inte bara inträdet på arbetsmarknaden försenats - samtidigt har utbildningsnivån bland unga vuxna höjts markant, enligt SCB. Detta är inte ensidigt positivt ur samhällsekonomisk synpunkt eftersom antalet år i arbetslivet blir färre, något som exempelvis OECD har påpekat.

ANNONS

Anders Forslund är inne på samma spår:

-Det finns en ganska intensiv diskussion om det här med försörjningsbördan som kommer att uppstå som ett resultat av förändrad demografisk struktur i befolkningen, och man talar om en höjd pensionsålder.
-Det kanske vore lika bra att se till att de här som går högre utbildning kommer ut tidigare på arbetsmarknaden, säger han.

I Sverige var den genomsnittliga åldern bland dem som tog examen från högskola eller universitet 2012 29,4 år - tre år över snittet för OECD-länderna.

En förklaring till den höga examensåldern i Sverige är långa uppehåll mellan gymnasiet och den högre utbildningen. Mer än fyra av tio svenska studenter påbörjar den högre utbildningen efter 21 års ålder.

Att dra ut på studierna kan bli dyrt senare i livet - för varje år som inträdet på arbetsmarknaden fördröjs minskar pensionen med i storleksordningen 400 kronor per månad.

Källor: OECD, Saco, Skandia

ANNONS