De svenska och europeiska vd:arna hör till de som är optimistiska om framtiden – bland annat till följd av högre tillväxt i eurozonen där Europeiska centralbanken (bilden) i många år försökt stimulera ekonomin.
De svenska och europeiska vd:arna hör till de som är optimistiska om framtiden – bland annat till följd av högre tillväxt i eurozonen där Europeiska centralbanken (bilden) i många år försökt stimulera ekonomin. Bild: Michael Probst

Svenska och utländska vd:ar tror på 2018

Världens vd:ar är mer optimistiska om tillväxten detta året, enligt en undersökning. Även i Sverige har optimismen ökat väsentligt.

ANNONS
|

Internationella valutafonden (IMF) reviderade precis sin prognos för 2018 och 2019 där de höjde förväntningarna för den globala tillväxten bland annat på grund av skattereformen i USA. Den ökade optimismen gäller såväl tillväxtekonomier som de mogna ekonomierna i väst. Det finns dock en hel del ekonomiska och geopolitiska risker.

Samtidigt har revisions- och konsultjätten PWC släppt sin årliga globala undersökning om hur världens vd:ar ser på utvecklingen i ekonomin. De 1 293 tillfrågade vd:arna är klart optimistiska om utvecklingen av ekonomin 2018. Närmare sex av tio tror på de globala tillväxten kommer att förbättras de närmaste 12 månaderna visar undersökningen. Det är närmare en fördubbling jämfört med förra undersökningen.

ANNONS

Fördubbling

I Sverige är det fem av tio av företagsledarna som tror på en förbättrad tillväxt, vilket visserligen är lägre än det internationella snittet men mer än en fördubbling jämfört med förra undersökningen.

En anledningen till optimismen är att USA – vars tillväxt sköt fart i mitten av 2016 – agerar draglok samtidigt som euroländer som Tyskland överträffar förväntningarna.

Antalet pessimister i undersökningen sjunker också kraftigt. Och i linje med optimismen tror en majoritet av vd:arna på att de kommer öka antalet anställda.

Men samtidigt ser vd:arna ökade risker och hot både mot tillväxten och mot samhället i stort. Oron tilltar, konstaterar PWC-rapporten. I Mellanöstern gäller oron den geopolitiska osäkerheten, i Central- och östeuropa och USA bekymrar man sig för överreglering, i Asien är det terrorism som spökar, i Afrika gäller problemen social instabilitet och i Latinamerika och Västeuropa är det populismen som får företagsledarna att sova oroligt om nätterna.

Ser man till risker som kan hämma tillväxt är även klimathotet en faktor. I Sverige sätter vd:arna klimathotet allra främst, följt av populism och protektionism.

ANNONS