Ann Linde, EU- och handelsminister.
Ann Linde, EU- och handelsminister.

Svenska företag vill med på Kinas miljöresa

När president Donald Trump nobbar Paris-avtalet hoppas en hel värld på att Kina nu ska ta över taktpinnen när det gäller klimat- och miljöfrågor. Det i sin tur kan gynna en rad olika svenska företag som vill in på landets gigantiska marknad.

ANNONS
|

Hållbarhet, klimat- och miljöpolitik. Det är ledorden för den delegation bestående av ett 40-tal företag som befinner sig i Kina tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) och en rad statsråd, bland annat EU- och handelsminister Ann Linde.

- Svenska företag är världsledande när det gäller hållbarhet och innovation. När Kina insett hur viktigt det är med vatten och luft så har svenska företag redan varit där och utvecklat en massa produkter som är väldigt efterfrågade i Kina, säger hon till TT.

ANNONS

Området har också blivit extra intressant efter att president Donald Trump tidigare i år meddelat att USA inte kommer att följa Paris-avtalet.

Det har fått Kina och landets ledning att ta över ledarskapet gällande miljöfrågor, något som landets president Xi Jinping lyfte vid Davos-mötet tidigare i år.

Under 2016 investerade också Kina hela 88 miljarder dollar i förnybar energi och landet installerade i snitt en vindturbin i timmen.

Det är på den förändringsresan när det gäller energikällor som svenska företag nu vill vara med och göra affärer.

Vill bli världsledande

- Det märks att Kina vill ta en ledande ställning och gå från ord till handling. Man har ambitioner att bli världsledande, säger Tord Sedberg, vd för Svenska Miljöinstitutet (IVL) till TT.

- Det är också mycket tydligare kravställningar från myndigheter. Många borgmästare i landets storstäder har kravet på sig att reducera koldioxidutsläppen – annars får de inte sitta kvar.

ANNONS

Tord Svedberg ser i nuläget tre utmaningar för världens mest folkrika land: luft, vatten och mark.

- Luften är allmänt känt. Även om den har blivit bättre är det också från nivåer där partikelhalterna är väldigt höga. På vattensidan är det en stor utmaning med vattentillgången i olika regioner.

Ett av företagen som nu är med i Kina är Wallenius Water, som bygger vattenreningsverk för landbaserade fiskodlingar.

Finns optimism

Torkel Elgh, tidigare vd för Wallenius Water men på plats som representant för en rad olika miljöteknikföretag är optimistisk:

- Svenska företag kan bidra med massor inom vattenreningsområdet. Kina har problem på samma sätt som sker i Sverige i dag. Det är grundvattennivåer som sjunker och områden som är fullständigt torrlagda. Sedan är det också okontrollerade former utsläpp som behöver hanteras, säger han.

Samtidigt är den stora frågan, vilka krav vågar regeringen ställa på Kina kring mänskliga och fackliga rättigheter samtidigt som man vill knyta affärsband?

ANNONS

- Det viktiga är på vilket sätt man gör det. Vi tar upp det i direkta samtal viket vi tror är mera effektivt än att ta upp kritiken hemifrån, svarar Ann Linde.

TT: Och vad får du för respons?

- Jag uppfattar det som att vi har en konstruktiv dialog, sedan har man inte samma syn på till exempelvis fackförbund och då diskuterar vi det.

Peking, TT:s utsände

Fakta: Svensk handel med Kina

Den svenska exporten till Kina uppgick till 46 miljarder kronor under 2016.

Landet är den tionde största mottagaren av svenska varor bland enskilda länder, och jämbördigt med Frankrike.

Exporten till Kina utgjorde 2016 fyra procent av Sveriges totala export.

Importen från landet motsvarade 59 miljarder samma år.

Källa: Business Sweden

ANNONS