Svensk ekonomi växte mindre än väntat

ANNONS
|

Tillväxten i Sveriges ekonomi ökar i ungefär samma takt som tidigare. Bruttonationalprodukten (BNP) växte med 0,4 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före. I årstakt växte ekonomin med 2,2 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

- Det var en förvånansvärt låg BNP-siffra. Det är tjänsteexporten och offentlig konsumtion som överraskar negativt, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Enligt Reuters hade ekonomerna i snitt räknat med en tillväxt på 2,7 procent på årsbasis. Utfallet är också under Riksbankens prognos. Kronan försvagades med några ören mot dollarn och euron efter beskedet.

ANNONS

Fortfarande stark

Men, tillägger Winsth, svensk ekonomi är fortfarande stark och hon tycker inte att man ska dra för stora växlar på dagens siffror.

- Vi fick till exempel en detaljhandelssiffra som var stark. Och det är tendenserna vi ser i ekonomin i övrigt också.

Det främsta tecknet är stämningen ute på landets företag, tycker hon.

- När man är ute och pratar med företagen är deras största orosmoment brist på kompetens. De är oroliga för att behöva säga nej till ordrar. Det är ju ett tydligt tecken på att det snurrar bra. Och det hör man i hela landet, säger Winsth.

"Inte alarmerande"

Enligt Anna Breman, Swedbanks chefsekonom, var det framför allt tillfälliga faktorer som dämpade tillväxten under första kvartalet.

- Jag ser inte det här som alarmerande på något sätt. Om man tittar på siffran i stort ser man att investeringarna är väldigt goda och har breddats, det är mycket bostadsinvesteringar men också inom näringslivet och hushållens konsumtion ser det bra ut.

ANNONS

Hon pekar också på att importen är ganska hög, vilket är i linje med att investeringarna är höga.

- Vi ser också att varuexporten utvecklas positivt. Det som drog ner exporten var tjänsteexporten, och den vet vi är svårbedömd, säger Breman, som tror på en god svensk tillväxt för helåret.

Osäkerheten i omvärlden är visserligen fortfarande stor.

- Men den ekonomiska utvecklingen har faktiskt stärkts på senare tid, framför allt i Europa. Vi ser en ökad efterfrågan från utlandet.

TT

Rubrik: Svensk ekonomi första kvartalet

Bruttonationalprodukten (BNP) växte med 0,4 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med motsvarande period 2016 ökade BNP med 2,2 procent.

Hushållens konsumtion ökade med 0,5 procent jämfört med föregående kvartal. Den offentliga konsumtionen sjönk med 0,2 procent. Exporten minskade med 0,2 procent och importen steg med 0,9 procent.

Under fjärde kvartalet 2016 växte BNP med 0,7 procent jämfört med kvartalet före och ökade med 2,1 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare, enligt reviderade siffror.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

Källa: Statistiska centralbyrån

ANNONS