Susanna Campbell har mest makt

ANNONS
|

På tisdagskvällen utnämndes Susanna Campbell till Sveriges mäktigaste affärskvinna i Veckans Affärers årliga näringslivslista.

Inom kort tar hon över vd-posten på det framgångsrika riskkapitalföretaget Ratos, och blir då en av de mindre än en handfull kvinnor som leder företag på Stockholmsbörsens stora lista.

- Det här är en stora ära och jag känner mig väldigt hedrad. Det finns väldigt många kvalificerade och framgångsrika kvinnor i Sverige, så det känns fantastiskt att få ett sådant här pris, säger hon.

Förväntningarna på henne är höga, och hon har höga förväntningar på sig själv. Men Ratos är inte en enmansorkester, konstaterar hon.

ANNONS

- Vi har en väldigt kvalificerad organisation och det är ett teamwork, och vi kommer att fortsätta att leverera bra värden till aktieägarna. Och vi ska bli ännu bättre på att köpa rätt bolag och vara en bra ägare, och accelerera framöver hoppas jag.

Att det bara finns en handfull kvinnliga vd:ar bland börsens storföretag tycker hon är förvånande få.

- För egen del har jag aldrig stött på något motstånd. Men det kanske är olika faktorer som gör att kvinnor inte tar sig dig på samma sätt, för det klart att det innebär massor av hårt arbete att nå den typen av post.

Det gäller för styrelsearbete också. Och hon tillhör inte dem som förordar kvinnlig kvotering till styrelser.

- Jag kan förstå argumenten för, och det är klart att man kan tycka att det händer väldigt lite. Men å andra sidan så tror jag att man gör kvinnor en björntjänst om man kvoterar in dem. Problemet är att vi har för få kvinnor i ledande, operativa befattningar, vilket styrelseposterna speglar. Den dagen vi har en mer jämn fördelning på ledande befattningar kommer detta med styrelsefrågan att lösa sig själv.

- Jag har personligen aldrig stött på någon motvilja mot att ha kvinnor i styrelser. Det kan finnas sådana avarter, men i grunden tror jag att man vill ha kvinnor, men att det är svårare att finna dem som har de erfarenheter som behövs för att ta ett sådant ansvar som det är att sitta i en styrelse.

ANNONS

Själv har hon lång erfarenhet från många olika positioner på Alfred Berg, McKinsey och Ratos. Hon sitter också med i styrelserna för HL Display, Vinunic och Vingruppen i Norden.

När du studerade på Handels vad hade du för drömmar och förväntningar inför framtiden?

- Jag kommer inte från någon bakgrund där det är självklart att man gör karriär. För mig var Handels bra på så sätt. Det var nyttigt att träffa många människor som hade höga ambitioner och pratade om karriär. Jag hade inte riktigt tänkt i de banorna innan. Då tänkte jag nog aldrig längre än mitt första jobb, och jag hade bestämt mig för att jag ville arbeta i finansbranschen. Det var mitt drömjobb, och jag blev väldigt lycklig när jag fick det.

Nu strömmar det in unga kvinnor till landets Handelshögskolor – vilket är ditt bästa råd inför yrkeslivet?

- Jag har tyvärr sett att kvinnor hoppar av karriären på ett eller annat sätt. Man går in i en fas i livet som är lite tuffare när man skaffar barn. Det blir svårare med prioriteringar och att få ihop livet. Men min erfarenhet är att den fasen går över. Jag såg att många av mina gamla Handelsväninnor inte orkade igenom den fasen och att hålla i karriären. Så mitt råd skulle möjligen vara – försök att orka – för det blir lättare på andra sidan.

ANNONS

Själv har Susanna Campbell två barn som är fem och sju år gamla. Hon äter middag klockan sex varje dag med sin familj, om hon inte reser i arbetet.

- Och sedan somnar de vid åtta, och då fortsätter jag att arbeta. Det ger en bättre balans i livet när man har den flexibiliteten att man inte nödvändigtvis sitter kvar på jobbet långa kvällar och helger, utan att man kan förlägga arbetstiden som passar ens livssituation bättre.

Dagens teknik gör det möjligt att arbeta var som helst.

- Ja, och detta gäller ju många människor. Inte bara börs-vd:ar. Man kommer inte undan timmarna, för man måste faktiskt sitta med arbetet. Men tycker man att det är ett kul jobb, så trivs man med det, säger Susanna Campbell.

Veckans Affärer har utsett de 125 mäktigaste kvinnorna inom näringslivet. De fem främsta på listan:

1. Susanna Campbell, 38, blivande vd, Ratos.

2. Lena Olving, 55, vice vd, Saab.

3. Malin Frenning, 44, affärsområdeschef, Telia Sonera.

4. Annika Falkengren, 49, vd, SEB.

5. Mia Brunell, 46, vd, Kinnevik.

I år finns elva kvinnliga börs-vd:ar. Fast männen dominerar på de höga posterna. Det vanligaste vd-namnet bland Stockholmsbörsens bolag fortsätter att vara Johan.

1. Johan – 15 stycken

2. Per – 14 stycken (inkluderar en Per Mikael)

3. Anders – 13 stycken

4. Peter – 11 stycken

5. Lars – 9 stycken

Källa: Veckans Affärer

Veckans Affärer har även utsett:

Annie Lööf, näringsminister och partiledare för Centerpartiet, till årets makthavare.

Inga-Britt Ahlenius, före detta undergeneralsekreterare i FN:s internrevision, till årets ryggrad.

Camilla Kuylenstierna, författare, till årets ögonöppnare.

Hans Vestberg, vd för Ericsson, till årets gubbe mot strömmen.

Gudrun Sjödén, kläddesigner, till årets entreprenör.

Robyn Carlsson, artist, till årets svenska i världen.

Ingalill Berglund, vd för Atrium Ljungdahl, till årets nykomling.

ANNONS