Per Hillerström, medlem i Syndikalisterna, var strejkvakt utanför Hagabion på onsdagen.
Per Hillerström, medlem i Syndikalisterna, var strejkvakt utanför Hagabion på onsdagen.

Strejk mot nya a-kasseregler

ANNONS
|

Fackförbundet Syndikalisterna hade uppmanat medlemmar över hela landet att delta i en politisk 24-timmarsstrejk i går. Anledningen är att regeringen på onsdagen överlämnar förslagen till förändringar i a-kassan till riksdagen.

Enligt den lokala samorganisationen strejkade runt 500 av fackförbundets 1 100 medlemmar i Göteborg med det gemensamma kravet rör inte vår a-kassa. Tydligast effekt fick protesterna när anställda och besökare till stadskansliet, stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret inte kunde ta sig in.

Det är högst odemokratiskt att man hindrar göteborgare som vill lämna åsikter på våra planförslag, säger Kristian Pedersen, informationschef för byggnadsnämnden.

Han fick själv ringa polisen för att komma in på arbetsplatsen vid lunchtid i går.

ANNONS

Social- och vårdsyndikatets medlemmar blockerade entrén med motiveringen att det var en symbolisk handling.

Anställda i social- och vårdyrken har små möjligheter att själva strejka. Vi är dessutom ett fackförbund som tror på aktion som medel, säger medlemmen Jonas Gillberg.

Fackförbundets lokala samorganisation uppger att strejken omfattade ett par hundra arbetsplatser. Ett par exempel är Volvo Lastvagnar och Argolis, arbetsgivare för personliga assistenter, som båda uppger att strejken inte medförde några störningar under dagen.

Från början omfattade varslet även medlemmar i andra fackförbund. Men det ändrades efter att LO tagit avstånd från strejken.

Det är fel att slå mot arbetsgivarna, när det är den borgerliga regeringens politik man tar avstånd ifrån, säger Anders Nilsson, ombudsman på LO i Göteborg, och tillägger att LO fått uppgifter om att falsk affischering med ett citat av Wanja Lundby Wedin förekommit i centrala Göteborg i går.

Man får intryck av att vår ordförande uppmanar till att strejka. Det har hon aldrig gjort.

Utanför Hagabion i centrala Göteborg delade medlemmar i Kulturarbetarsyndikatet ut flygblad. En stor, röd banderoll och strejkvakternas reflexvästar gav tydliga signaler om fackförbundets missnöje.

Höjningen av avgiften och den lägre ersättningen skulle göra det i stort sett omöjligt för mig som kulturarbetare att försörja mig, och samtidigt betala tillbaka mitt CSN-lån, sade Mattias Björnström, ljudtekniker på Pustervik.

ANNONS

Lars-Henrik Brattström, biografmaskinist på Hagabion, strejkade i protest mot vad han kallar försämringarna.

Jag är tillsvidareanställd, och det är bra. Så länge det varar.

För biografens del innebar strejken att föreställningarna försenades ett par minuter, för att markera de anställdas missnöje.

I Stockholm gav strejken bland annat marginella effekter på lokaltrafiken. Syndikalisterna ordnade ett demonstrationståg genom centrala Göteborg i går kväll.

Regeringens nya a-kassa

ANNONS