Strejk i färjetrafiken väntar – nej till bud

Almega säger nej till Sjöbefälsföreningens nya bud i avtalskonflikten om skärgårdsfärjorna i Stockholm och Göteborg. Därmed blir det strejk från midnatt och stora delar av skärgårdstrafiken drabbas.

ANNONS
|

Strejkvarslet från Sjöbefälsföreningen lades för två veckor sedan och gäller stora delar av trafiken i Stockholms och Göteborgs skärgårdar. Även Djurgårdsfärjorna i Stockholm och älvfärjorna i Göteborg berörs.

Medlarna i konflikten lade i helgen ett bud som parterna svarade på under förmiddagen. Arbetsgivarorganisationen Almega sade ja, medan facket avvisade budet.

Strax efteråt lämnade Sjöbefälsföreningen ett eget bud direkt till Almega. Men redan vid lunchtid sa Almega nej till fackets avtalsförslag, som man anser skulle medföra en alltför stor höjning av lönekostnaderna.

– Vi pratar om 8–10 procent. Facket vill i sitt förslag även återinföra tarifflön, vilket vi inte ser något skäl till, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega, till TT.

ANNONS

Enligt Almega berör avtalsförhandlingen drygt 300 sjöbefäl, många av dem säsongsanställda. En knäckfråga är hur tre existerande avtal på olika färjebolag kan slås samman till ett gemensamt branschavtal, och hur man ska sätta lönenivån i detta.

Strejkvarslet

Rederier som omfattas av varslet, där många eller alla turer ställs in:

Göteborgs Styrsö Skärgårdstrafik

Utö Rederi

Djurgårdens Färjerederi

Skärgårdsrederiet Sweden

Blidösundsbolaget

Blidösundsbolaget Management

Strömma Turism & Sjöfart

Tema Shipping i Vaxholm

Tema Skärgården

TRSM Group 1

ANNONS