Dollarn kostar över nio kronor för första gången sedan 2009. Arkivbild.
Dollarn kostar över nio kronor för första gången sedan 2009. Arkivbild.

Strateg: Pressad krona köpvärd på sikt

Kronan är hårt pressad efter Riksbankens nya signaler om en fortsatt expansiv penningpolitik. Men på lite sikt kan den vara en köpvärd placering, enligt SEB:s chefsstrateg Carl Hammer.

ANNONS
|

Dollarn kostar över nio kronor för första gången sedan krisvåren 2009. Och euron är på väg mot tio kronor.

Utvecklingen har gått snabbt och slår hårt mot såväl svenska utlandsresenärer som importföretag. Så sent som i maj i år fick man en dollar för 7:96 kronor.

Grundorsaken till säljtrycket mot kronan är enligt SEB:s chefsstrateg Carl Hammer Riksbankens penningpolitik.

Inflationsimpulser

Styrräntan är rekordlåg, på minus 0,50 procent. Och bankens program för stödköp av statspapper, som snart omfattar 40 procent av stocken av svenska statsobligationer, kommer troligen förlängas efter årsskiftet.

Penningpolitiken har gjort att kronan blivit föremål för så kallad "carry-spekulation", där man köper högräntevalutor och dumpar lågräntevalutor. Konsekvenserna är inte negligerbara, med ökad osäkerhet kring valutan och hos svenska företag.

ANNONS

Kronans fall ger inflationsimpulser, som i sig är välkomna. Den svagare svenska valutan leder till att priserna på varor och tjänster som handlas i utländska valutor blir dyrare.

- Men den effekten är bara kortvarig. Importörer höjer priser, men inte lika mycket som vi kanske tror och exporten gynnas inte heller särskilt mycket, säger Hammer.

På ett års sikt

Riksbanken har trots kronfallet öppnat för att det kan bli en räntesänkning till, både verbalt och genom att dra ned sin prognos för reporäntan framöver.

SEB:s Hammer räknar med att Riksbanken avstår från att sänka räntan. Och för placerare med is i magen ser han kronan som köpvärd just nu.

- Men då måste man köpa på ett års sikt, säger han.

Om ett år räknar SEB:s ekonomer med att euron har fallit tillbaka till 9:30 kronor, medan dollarn kostar 8:40 kronor.

ANNONS

Fakta: Stimulanser trycker ned kronan

En ihållande låg inflation, som legat under inflationsmålet på 2 procent sedan 2011. Det är grundorsaken till att Riksbanken nu flaggar för de nya penningpolitiska stimulanserna som trycker ned kronan.

Frågan anses särskilt viktig för lönerörelsen, där avtalen använder inflationsmålet som ankare för vilka löneökningsnivåer som är rimliga.

Riksbankens penningpolitik ska enligt riksbankslagen skapa prisstabilitet. Uttolkningen av vilken inflationsnivå som är lämplig att ha som mål för att uppnå prisstabilitet görs av Riksbankens direktion.

Källa: Riksbanken, Statistiska centralbyrån

ANNONS