Finansminister Magdalena Andersson på väg till en pressträff om det ekonomiska läget i landet.
Finansminister Magdalena Andersson på väg till en pressträff om det ekonomiska läget i landet.

Stram asylpolitik ger reformutrymme

ANNONS
|

Satsningarna görs trots att de offentliga finanserna går med underskott. Finansminister Magdalena Andersson är dock inte oroad och anser att budgeten ändå är stram. Hon pekar på att ekonomins tillväxt är god, att sysselsättningsgraden är den högsta på 25 år och att arbetslösheten bedöms fortsätta sjunka ned till 6,2 procent 2020.

- Svensk ekonomi går starkt framåt, säger hon.

ANNONS

Färre asylsökande

Tillväxtprognosen för i år skruvas ned något, men höjs samtidigt för åren därefter. Skatteintäkterna ökar och utgifterna blir lägre än vad man trott. Framförallt har antalet asylsökande sjunkit kraftigt sedan regeringen lade om migrationspolitiken.

- Det var viktigt att vi gjorde politikomläggningen, säger Andersson.

Migrationskostnaderna väntas bli tio miljarder lägre 2017 och 23 miljarder lägre 2018 jämfört med vad regeringen bedömde i våras. Då trodde man bland annat på 100000 asylsökande 2016, nu tror man på drygt 30000.

Finansministern ser också ett trendbrott när det gäller kostnaderna i sjukförsäkringen som nu väntas börja minska. Dessutom räknar regeringen med att få in några extra miljarder i nya skatter nästa år, till exempel en bankskatt. De skattehöjningarna aviserades redan i våras.

"Hört kraven förut"

- Även med de nya reformerna så har vi betydligt starkare statsfinanser än vi trodde i våras, säger Andersson.

ANNONS

Några ytterligare skattehöjningar än de redan aviserade är inte aktuella för 2017. Därmed är en nedtrappning av boränteavdragen till 2017 uteslutet trots att Vänsterpartiet framfört just detta krav inför budgeten, som ska presenteras den 20 september.

- Jag har hört de kraven förut och kommer att diskutera de med Vänsterpartiet, så som jag har gjort tidigare, säger Andersson.

Den starka ekonomin, de minskade utgifterna och inkomsthöjningar för staten gör att regeringen tror sig ha ytterligare 29 miljarder att spendera i reformer 2018. De offentliga finanserna, det vill säga staten och kommunerna, väntas dock nå ett överskott först 2019 på 0,7 procent av BNP.

Utlovar klimatsatsningar

Av de 24 miljarder kronor som ska användas till nya satsningar 2017 är tio miljarder redan intecknade. De ska gå till höjda statsbidrag till kommuner och landsting. Finansministern vill inte gå in på hur de övriga 14 miljarderna ska användas.

Nya klimatsatsningar utlovas dock, liksom satsningar på att nyanlända ska få jobb. Regeringen har också redan utlovat fler platser på lärarhögskolan och mer pengar till polisen.

ANNONS

Regeringens mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ser inte ut att uppnås. För 2019 räknar regeringen med en arbetslöshet på 6,3 procent och 2020 ligger prognosen på 6,2 procent, vilket kan jämföras med 6,6 procent i vårpropositionen.

Men det är långt ned till dagens arbetslöshetsnivåer i länder som Tjeckien och Tyskland på drygt 4 procent.

- Vi kommer naturligtvis inte vara nöjda där, säger Andersson.

ANNONS