Skanska är ett av bolagen som inte betalade skatt i Sverige under 2014, enligt SVT. Arkivbild.
Skanska är ett av bolagen som inte betalade skatt i Sverige under 2014, enligt SVT. Arkivbild.

Storbolag gömmer miljarder i skatt

Nästan hälften av de 20 största bolagen betalar ingen bolagsskatt i Sverige. Skatteverket uppskattar att runt 30–50 miljarder kronor felaktigt undanhålls i skatt bland de omkring 300 storbolagen.

ANNONS
|

Åtta av de 20 största bolagen i Sverige betalade ingen eller mycket lite i skatt i Sverige under 2014, rapporterar SVT Nyheter. De nolltaxerande bolagen är SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska.

Trots nolltaxeringen redovisar de stora vinster för sina aktieägare. Men flera av bolagen som SVT varit i kontakt med hänvisar till att de inte bryter mot lagar och regler.

"Kanske i gråzon"

Fast det håller inte Skatteverket med om.

- Visst har vi ett skattefel på storföretagen. Det finns skatteplanering och kanske även skatteundandragande, och kanske i gråzonen, säger Tomas Algotsson, chef för Skatteverkets rättsavdelning, till TT.

ANNONS

Skatteverket har uppskattat det skattefelet till 30–50 miljarder kronor bland de cirka 300 svenska koncerner som klassificeras som storföretag.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till SVT att hon "blir arg" över uppgifterna, och Sverige kommer jobba internationellt för att skärpa reglerna.

- Det vi ser är att multinationella bolag i genomsnitt betalar lägre skatt än små och medelstora företag och då åker man snålskjuts också på vanliga medborgare, säger Andersson.

Satsar internationellt

Skatteverket har förhoppningar om att bättre komma åt skattetrixandet länder emellan.

- Vi satsar mer resurser på de internationella frågorna, säger Tomas Algotsson.

Bland annat kan det handla om att hitta tveksamma ränteavdrag och internprissättning, där pengar flyttas mellan olika länder, som företagen ägnar sig åt och där Skatteverket har synpunkter och också vunnit i flera fall i domstolar.

Fakta: Så svarar några av vd:arna

Så här säger storbolagens högsta chefer till Sveriges Television.

- Vi ägnar oss över huvud taget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt, säger Håkan Samuelsson som är vd för Volvo Personvagnar.

- Vi följer reglerna och vi tycker att det är rätt att betala skatt på det sättet som politikerna och de olika lagstiftningarna förelagt, säger Skanskas vd Johan Karlström.

- Vi följer den skattelagstiftning som finns, säger SCA:s vd Magnus Groth.

Källa: SVT

ANNONS